in ,

Ministar Schallenberg: U Austriji živi više od 200.000 porodica porijeklom iz BiH, vaša sigurnost nam je važna”

Dodao je da je ovo prvi korak u pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini, te da će se ova praksa nastaviti i ubuduće

Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg prisustvovao je primopredaji prvog kontingenta vakcina Bosni i Hercegovini iz mehanizma Evropske unije.

Schallenberg ističe da je njegovo prisustvo ovom događaju, kao i prisustvo evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, snažna poruka da je Evropska Unija uz BiH i da neće odustati od pomoći našoj zemlji u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Vakcine koje su stigle u BiH su rezultat zajedničkog napora. Kada su nas upitali da li Austrija može koordinisati pomoć u vidu vakcina za Balkan, mi smo odmah prihvatili. To smo učinili jer shvatamo da naša sigurnost zavisi od sigurnosne situacije u susjednim zemljama. U Austriji živi više od 200.000 porodica porijeklom iz BiH, tako da nam je vaša sigurnost važna”, kazao je Schallenberg.

Dodao je da je ovo prvi korak u pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini, te da će se ova praksa nastaviti i ubuduće.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE.

Izudin Bajrović o novom filmu oskarovca Danisa Tanovića u kojem sa Đurom igra jednu od glavnih uloga: “Svi se bavimo temom gdje su najbolji ćevapi”

Dragan Čović pisao za Euractive o dešavanjima u Bosni i Hercegovini: “Pozive na otcjepljenje treba odbaciti, ali ni status quo ne vodi naprijed”