in ,

Muriz Memić ispred Tužilaštva KS najavio: “Znat će se uskoro ko je ubica i ko su saučesnici!”

Porodica stradalog Dženana Memića danas se mirno okupila ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo i zatražili ostavku glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija

Porodica stradalog Dženana Memića danas se mirno okupila ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo i zatražili ostavku glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija.

Otac Dženana Memića, Muriz Memić je kazao da iz profesionalnih razloga traži da ode glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, te da podnese ostavku.

“Svima je od jučer jasno da je Dženan ubijen i da državno tužilaštvo radi dobro. Za početak Dalilda Burzić mora biti suspendovana”, naveo je.

Rekao je i da ga tužiteljica Sarajlila nikad nije htjela primiti, iako je tražio.

“Neprofesionalna je i nema osjećaja za žrtvu. Ona radi za druge ljude i ne radi svojom glavom. Znat će se uskoro ko je ubica i ko su saučesnici”, istaknuo je Memić.

Podsjetimo, bivši načelnik za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i otac Alise Mutap Zijad Mutap, bivše djevojke Dženana Memića, predati su jutros Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA priveli su u ponedjeljak Hasana Dupovca zbog zloupotrebe položaja, te Ziju Mutapa zbog ometanja istrage u slučaju “Memić”.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Porodica je od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražila da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći – prenosi N1.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine, a njegova smrt nije razjašnjena.

Vrhovnom sudu Federacije BiH je 24. novembra 2020. godine upućena žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su dva puta oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti Memića.

U dva sudska procesa osumnjičeni Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za izazivanje saobraćajne nesreće i sprečavanje dokazivanja, a presudom Kantonalnog suda utvrđeno je da nema dokaza da se 8. februara 2016. godine uopšte dogodila saobraćajna nesreća, kao i da povrede na Dženanu Memiću nisu odgovarale onima iz naleta vozila na pješaka.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Pogledajte snimak: Milorad Dodik zapjevao sa svojom majkom!

Velike poplave: Strahovito nevrijeme pogodilo Tursku!