in , ,

NA DANAŠNJI DAN Prije 19 godina “Ničija zemlja” dobila Oscara za najbolji strani film: Stiže li nam još jedan

Film Ničija zemlja  je bila u konkurenciji sa filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India) Son of the Bride (Argentina)

Na 74. dodjeli Oscara za najbolji film u 2001. godini, 24. marta 2002. bosanskohercegovački film “Ničija zemlja” režisera Danisa Tanovića dobio je Oscar za najbolji strani film.

Devetnaest godina kasnije, film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić zvanično je u utrci za Oscara! Ušao je među pet filmova koji su u utrci za najbolji film van engleskog govornog područja za prestižnu nagradu američke filmske akademije.

Film Ničija zemlja  je bila u konkurenciji sa filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India) Son of the Bride (Argentina). Nagradu su uručili Sharon Stone i John Travolta.

Između rata i mira, humora i mržnje, zarobljavanja i predaje, života i smrti – nalazi se ničija zemlja. Smješten u nezaboravnom rovu bosansko-srpskog sukoba ovaj “zapanjujući” (Chicago Tribune) film pripovijeda priču o trojici vojnika uhvaćenih između dviju crta bojišnice. Prozvan “jednim od najboljih filmova 2001.” Ničija zemlja je “snažno, potresno, iznimno zabavno” (Movieline) istraživanje besmislenosti rata.

U toku ratnih dešavanja 1993. na komadu ničije minirane zemlje susreću se dva Bosanca i Srbin. Dok jedan Bosanac i Srbin verbalnim duelima rješavaju svoje lične frustracije, treći vojnik leži na mini koja će eksplodirati ukoliko se pomakne. U pomoć im priskače UNPROFOR, ugrožavajući svoj položaj. O cijelom slučaju ubrzo saznaju novinarske ekipe, te cijeli slučaj poprima dramatične razmjere.

Scenarij i režija: Danis Tanović; producent: Čedomir Kolar; uloge: Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović, Katrin Cartlidg.

Najdominantniji košarkaš nakon Shaqa: Odbio Sloveniju, želi igrati za Bosnu i Hercegovinu, prvi je nakon Michaela Jordana uspio odbraniti titulu najboljeg univerzitetskog igrača godine!

Dok njegovi vršnjaci maštaju o odlasku u grad, Jusuf Mašić se raduje povratku kući iz škole svojim životinjama