in , ,

Nenad Čanak ima jasan stav o presudi Ratku Mladiću: “Njegova presuda će spriječiti nove zločine”

Osuda Ratka Mladića beskonačno je važna za demokratske procese i u samoj Srbiji, ocjenio je Nenad Čanak

Pravosnažna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog “genocida u Srebrenici i ratnih zločina, spriječiti će nove zločine, kazao je ovo predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

On je dodao da “genocid u Bosni i Hercegovini nije srpska stvar”.

“To je stvar određene politike čijeg smo protagonistu, Slobodana Miloševića, uspjeli u jednom trenutku da svrgnemo sa vlasti i pošaljemo u Hag, zato što u Srbiji nije bilo snage da mu se sudi. Ovo sa Ratkom Mladićem mora da se shvati kao poraz politike koja je razorila Jugoslaviju, koja je uvela priču o etničkom čišćenju”, naveo je Čanak u saopštenju.

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno da se pojedine ideje definitivno definišu kao zločinačke i u čemu presuda Ratku Mladiću i satisfakcija koju su dobile žrtve i njihovi preživeli rođaci, mogu da dobiju svoj puni smisao.

“U suprotnom, sve će se pretvoriti u osvetu, a nije poenta osveta, poenta je u tome da se spriječi da se u budućnosti takve stvari ponavljaju. U tom smislu je osuda Ratka Mladića beskonačno važna za demokratske procese i u samoj Srbiji”, ocjenio je Čanak.

Govoreći o tome kada će Srbija biti spremna da “prihvati odgovornost za genocid u Srebrenici”, Čanak je rekao da “treba biti svjestan da pravo i pravda nisu jedno isto” i da sudovi mogu da sude i donose odluke prema onim stvarima koje su definisane pravnim regulama.

“Samim tim, ono što je nesporna politička odgovornost političkog vrha u Srbiji tog vremena je nešto što se, nažalost, vrlo očigledno može pravno sankcionisati, ali to je politički proces koji se mora rastvoriti i pokazati šta je bila prava ideja politike tog vremena u Srbiji. A prava ideja je bila preuzimanje Jugoslavije i stvaranje nekog oblika političke Srbislavije. To nema nikakve veze sa srpskom nacijom ili srpskim narodom. To ima veze sa profesionalnim srpstvom i političkim srpstvom, koje su, u stvari, zanimanja i to prljava, a ne sa državom”, rekao je Čanak.

Njemački šef diplomatije Heiko Mass se sasvim otvoreno oglasio nakon presude Ratku Mladiću u Hagu: “Osjetio sam olakašanje”

Prvi čovjek NATO-a jasno poručio: “Tačno da je Ratko Mladić odgovoran za svoje nečuvene zločine nad civilima”