Pismo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove: Ratko Mladić ne smije biti pušten na slobodu

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa uputilo je pismo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Gracieli Gatti Santana, a u vezi s puštanjema na slobodu osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Pismo potpisuju Munira Subašić i Murat Tahirović.

“Veoma nas je uznemirila informacija koja se pojavila u medijima da će se presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić pustiti na slobodu zbog navodno pogoršanog zdravstvenog stanja.

Cijeli proces protiv zločinca Mladića pred MKSJ i MRMKS je obilovao informacijama o ‘pogoršanom’ zdravstvenom stanju i zahtjevima Ruske Federacije i Srbije za Mladićevo “privremeno“ puštanje na slobodu u cilju ‘liječenja’.

Cijeli svijet je svjestan i zna da se zločinac Ratko Mladić nikada ne bi vratio pred lice međunarodne pravde iz Rusije ili Srbije ukoliko biste ga pustili na slobodu”, naglasili su.

Podsjetili su na slučaj kada su Mladića već jednom ljekari vratili u život te da to mogu opet učiniti bez da ga puštaju na slobodu.

“Zločinac Mladić je u pritvorsku jedinicu MKSJ doveden iz Srbije u katastrofalnom zdravstvenom stanju i da su stručni međunarodni ljekarski timovi praktično vratili Mladića u život.

Uvjereni smo da su međunarodni ljekarski timovi MRMKS-a i sada sposobni i stručni da se suoče sa bilo kojim zdravstvenim izazovom.

Stoga smatramo da se zločinac Ratko Mladić treba hitno uputiti na izdržavanje kazne doživotnog zatvora i treba osujetiti svaki pokušaj njegovog puštanja na slobodu.

Treba imati u vidu da zločinac Mladić ima najviši svjetski nivo zdravstvene zaštite, bolji i efikasniji nego bilo koja njegova žrtva koja sada moli da ne napravite grešku i dozvolite zločincu da ponovo pokuša manipulirati kako bi izbjegao kaznu i pobjegao u Rusku Federaciji i Srbiju koje su države utočišta ratnih zločinaca”, istakli su iz Udruženja.

Zamollili su da se osujeti svaki pokušaj manipulacije ratnog zločinca Mladića.

“Jer je njegovo, ali i naše pravo da on, Ratko Mladić, odmah krene na izdržavanje kazne doživotnog zatvora.

Vama upućujemo podršku i izraze poštovanja i uvjereni smo da ćete sve uraditi da se sprovodi pravo i pravda i da se onemogući svaki pokušaj manipulacije koji je protiv interesa istine i žrtava”, navodi se u pismu.

Podsjećamo, Ratko Mladić je u junu prošle godine pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Haški tribunal je Mladića proglasio krivim za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.