in ,

Pogledajte kako sada izgleda avlija nane Fate Orlović nakon uklanjanja crkve

Dan 5. juni 2021. za nanu Fatu Orlović je poseban, ali i historijski za BiH.

Dan 5. juni 2021. za nanu Fatu Orlović je poseban, ali i historijski za BiH. Pravnim putem, legalno po svim aspektima, dobivena je jedna bitka.

Nakon više od dvije decenije pravne borbe nane Fate Orlović za pravdu, danas, 5. juna u poslijepodnevnim satima završena je glavnina radova u vezi s uklanjanjem bespravno izgrađene crkve iz njene avlije.

Iako narušenog zdravlja, nana Fata Orlović je tokom dana dočekivala i ispraćala brojne medijske ekipe, kao i brojne građane koji su došli da joj izraze podršku.

Nana Fata Orlović je novinarima kazala kako je iscrpljena od višedecenijske borbe.

“Hvala Bogu, dočekasmo, hvala Bogu, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpio niko, pa ne mogu ni ja”, kazala je nana Fata Orlović.

U kratkoj izjavi u svojoj kući u Konjević-Polju, nana Fata je zahvalila i novinarima na podršci.

Dodala je da je vrijeme da konačno sjedne rahat u svoju avliju.

“Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima”, kazala je nana Fata Orlović i ponovila:

“Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena.”

Podsjećamo, borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, traje dvije decenije – prenosi Radio Sarajevo.

Poruka iz Amerike, Ibrahimović: “Nana Fata je inspiracija čitavom svijetu, simbol pobjede bosanske žene”

Mesić: “Tuđman mi je rekao kako mu je Milošević predložio: “Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, to meni ne treba, to je tzv. Turska hrvatska”