in ,

Poznat po ljubavi prema motociklima: Efendija Šiljić iz Mravića u Doboj Jugu nakon 42 godine s punim zaslugama ispraćen u penziju

Nakon 42 godine i sedam mjeseci, u zasluženu penziju ispraćen je Sabit ef. Šiljić, u džematu Mravići u Doboj Jugu

Nakon 42 godine i sedam mjeseci, u zasluženu penziju ispraćen je Sabit ef. Šiljić, u džematu Mravići u Doboj Jugu.

Efendiji su svi redom čestitali njegove četiri decenije širenja vjere i sloge u džematu, čestitali su mu što je puškom u ruci zajedno sa svojim džematlijama od agresije branio ovaj kraj, što je djecu upućivao u vjeru, a opet bio izuzetno društveno aktivan, o čemu govore brojna priznanja i nagrade.

– Ovo je, nakon 42 godine moga rada u ovom najboljem i najsložnijem džematu za mene veliki dan. Radili smo, gradili džamije, širili našu vjeru, druge vjere poštovali, pa smo u blizini džamije sagradili i kapelu za naše vjernike Hrvate.

Kada bi se iznova rodio, poželio bih život u Mravićima. Radostan sam onim što smo zajedno uradili, drago mi je što je moj nasljednik u ovom džematu, moj učenik Armin ef. Hopić. Pomoći ću mu da bude dobar efendija – bilo je sve što je, ponesen emocijama izjavio Avazovom portalu Sabit ef. Šiljić.

Efendija je živio u vakufskoj kući. Sada kada je penzionisan, trebao se vratiti u svoje selo Lukavica Rijeka u Doboj Istoku, ali to mu nisu „dozvolili“ njegove džematlije.

Hoće da ostane da živi s njima, u Mravićima, pa su mu sagradili kuću, na kojoj se vihori zastava BiH.

Novi mladi efendija u Mravićima, Armin Hopić, tvrdi da ima brigu naslijediti efendiju Šiljića, jer je malo tako vrijednih, radnih i iskrenih ljudi, pa i hodža.

Kalesijci emotivnom porukom poručili Pjaniću i njegovom ocu: “Hvala ti, Fahro, što ne zaboravljaš ovaj grad”

Bajrović kroz osmijeh: “Tanović mi je naredio da pustim bradu”; “Navojec: U rukama oskarovca osjećam se kao Oskar”