in ,

Premijerka Ana Brnabić žestoko o presudi Mladiću: “Sud u Hagu možda nije sudio Srbiji, ali je Srbima”

Ana Brnabić je naglasila kako je Hag politički sud koji nije doprinio pomirenju, već nas je, kako kaže, od njega udaljio

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je kako će dan, u kojem je Ratko Mladić presuđen, označiti nove pritiske na Srbiju te da sud u Hagu možda nije sudio Srbiji, ali svakako jest Srbima.

Ona je to kazala u izjavi za TV Pink.

Navela je kako sad neće komentirati presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora, jer će o njoj govoriti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Pozivam građane da prate sjednicu i iz govora predsjednika dobit će odgovor”, rekla je srbijanska premijerka.

Naglasila je kako je Hag politički sud koji nije doprinio pomirenju, već nas je, kako kaže, od njega udaljio.

“Sada smo dalje od pomirenja nego što smo bili prije 26 godina. Sada, čini mi se, imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tijekom sukoba. Ovome je Hag mnogo doprinio. Govorili su tada da sud nije pravljen da bi doprinio pomirenju, a ja se s tim ne slažem jer, da su odgovarali svi koji su zločine činili, sud bi doprinio pomirenju”, rekla je Brnabić za TV Pink.

Dodala je kako je “danas težak dan, što zbog presude, što zbog podsjećanja da su pojedinci iz Haškog suda izlazili kao slobodni ljudi, iako su odgovorni za brojne zločine”.

“Ti zločini su maltene bili legalizirani jer nitko za njih nije odgovarao, a optuženi su puštani na slobodu. Ovo je, mislim, produbilo jaz među narodima. Ovaj mehanizam nastavio je da radi i tu mi insistiramo da se neke stvari prebace na naše pravosuđe”, kazala je Brnabić.

Sin ratnog zločinca Ratka Mladića nakon presude i posjete ocu: “Ratko mi je rekao da izražava zahvalnost sutkinji Nyambe”

Carmel Agius na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a upozorio Srbiju i Aleksandra Vučića: “Prošlo je više od šest godina od kako je zatraženo izručenje Jojića i Radete”