in ,

Ramiz Salkić se nakon ostavke Inzka odjednom “upalio kao lampa”: “Republika Srbija svojim potpisom u Dejtonu obavezala se da će prestati vršiti agresiju”

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozdravio je imenovanje novog visokog predstavnika, ali iznio je i brojna upozorenja. Nakon brojnih dana šutnje po ovom pitanju, sada se slobodno možemo reći “upalio kao lampa”

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozdravio je imenovanje novog visokog predstavnika, istaknuvši da od njega očekuje da osigura punu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz njegovog kabineta.

– Pozdravljam imenovanje novog visokog predstavnika i očekujem da novi visoki predstavnik osigura punu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Salkić, reagirajući na najavljeni sastanak izabranih predstavnika RS s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podcrtao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom zabranjen svaki oblik diskriminacije onih koji su se vratili na svoja ognjišta, nakon što su bili protjerani.

– Danas imamo provođenje sistemske diskriminacije nad onima koji su se odlučili vratiti nakon progona što je direktno kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma – upozorio je Salkić.

Podsjetio je, istovremeno, da su, prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je sastavni dio Ustav Bosne i Hercegovine, odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće.

– Danas se u entitetu RS odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine osporavaju i krše što je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na ova dva primjera kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ima ih više, vidljive su ozbiljne posljedice po ključne principe zbog kojih je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Povratak bez diskriminacije i nadležnost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine uz obavezujuću primjenu njegovih odluka bili su među ključnim razlozima potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – precizira potpredsjednik RS-a.

U tom kontekstu ističe da od novog visokog predstavnika očekuje da se posveti ovim pitanjima i kroz potpunu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma obezbijedi okruženje bez diskriminacije uz vladavinu jednakih prava za sve građane.

– Republika Srbija svojim potpisom u Dejtonu obavezala se da će prestati vršiti agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da će prestati pomagati oružanu pobunu bosanskih Srba. Njihov potpis u Dejtonu jasno svjedoči o karakteru rata u Bosni i Hercegovini – podsjeća Salkić.

Upozorava, također, da danas “Srbija pod izgovorom specijalnih i paralelnih veza s bh. entitetom RS provodi agresivnu politiku u različitim oblastima s ciljem tihe aneksije bh. entiteta RS i stvaranja novog ‘srpskog sveta’ na Balkanu”.

– Sve dok izabrani predstavnici bosanskih Srba budu išli u Srbiju po pamet Bosna i Hercegovina će biti zarobljena u raljama velikosrpskih aspiracija prema teritoriji Bosne i Hercegovine. Novi visoki predstavnik kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma treba da zaustavi tihu aneksiju ovog entiteta kroz neosnovanu institucionalnu saradnju bh. entiteta RS i Srbije s ciljem narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine – poručio je Salkić, navodi se u saopštenju.

Pogledajte gdje su sve išle pare, oštre kritike nakon revizije: Novac iz budžeta FBiH dobile firme koje su tokom pandemije otpustile radnike

Šemsudin Mehmedović o “poklonima” SNSD-a prema HDZ-u: “Sramota i ucjene, moramo donositi odluke u interesu građana BiH!”