in , ,

Vulkan Etna priredila spektakl kakav se ne pamti decenijama

Prema stručnjacima, ovaj vatromet je dio erupcije koja spada u normalne aktivnosti ovog više od 3.300 metara visokog vulkana

Spektakularna erupcija najaktivnijeg europskog vulkana Etne dostigla je vrhunac u ponedjeljak navečer kada su se čitave fontane lave vinule na visinu od 1.500 metara, piše Guardian. Jedan je stručnjak prizore opisao kao “neke od najupečatljivijih u posljednjih nekoliko decenija”.

Najaktivniji europski vulkan posljednjih je sedmica vrlo eksplozivan te izbacuje užarenu magmu i pepeo koji dopire čak do Katanije.

Prema stručnjacima, ovaj vatromet je dio erupcije koja spada u normalne aktivnosti ovog više od 3.300 metara visokog vulkana.

– Etna ovih dana ima pravu predstavu, rekao je Marco Neri, vulkanolog i član INGV-a, talijanskog nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju.

– Ovo je zasigurno najjača eksplozija u južnom krateru otkrivenom 1971. godine Tako velike eksplozije nismo vidjeli godinama, ali trenutno nema rizika za stanovništvo, osim dima koji nekima može stvoriti probleme s disanjem te pepela koji prekriva zgrade i ulice, kazao je Neri.

U ponedjeljak, oko 23 sata, vodoskok lave, okružen gigantskim oblacima dima, prelazio je visinu od 1.500 metara, dok su tisuće komada stijena izbačene iz kratera u nebo do visine od nekoliko kilometara.

Kukić: “Ovo je država plemenskih poglavica koji zarobljenim drže građane i narode”

Pogledajte kako je sjajni Amel Tuka oborio rekord Bosne i Hercegovine i Balkana!