Njemački političar Michael Brand od svoje države traži da preispita odnos prema BiH

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Michael Brand kritikovao je najavljenu dodjelu ordena za posebne zasluge (Križ Reda za zasluge) izraelskom historičaru Gideon Greifu koje je bilo planirano za 10. novembar.

Brand koji je i glasnogovovrnik Grupacije CDU/CSU u Bundestagu nazvao je dodjelu spomenutog ordena Greifu pogrešnim i neprikladnim.

-Oni koji negiraju genocid u Evropi, manipulišu brojem žrtava i dopuštaju da od sebe naprave propagandni instrument ultranacionalista, zaslužuju jasnu opoziciju, a ne čast – rekao je Brand – prenosi Fokus.ba.

Kaže da je bio ispravan signal predsjednika Njemačke Frank -Waltera Steinmeiera da preispita odluku nakon protesta, ali kako bi se spriječila daljnja šteta po Njemačku, navodi da je sada neophodna “brza i jasna reakcija”.

Brand jasno kritizira “grube teze o genocidu u Bosni i Hercegovini” Gideona Greifa.

-Čovjek treba da se stidi svoje transparentne propagande i da se izvini žrtvama. Svako ko popusti pred ovako smjelim lažima očigledno je izgubio moralni kompas. Činjenica da se čovjek sa ovom biografijom, od svih ljudi, na takav način i potpuno nekritički stavlja u ruke Dodika, postavlja jednostavno pitanje šta je gospodin Greif dobio da aktivno širi ovu propagandu, pod krinkom navodne naučne nezavisnosti – ističe Brand koji opisuje takozvanu “Greifovu komisiju” kao “politički instrument za prepisivanje istorije i gaženje istine”. Bez istine i pravde, poručuje Brand, neće biti mira.

Kako bi se šteta ograničila, navodi on, ured predsjednika Njemačke mora “sada brzo i prije svega jasno reagovati i brzo stati na kraj sa ovom bajkom“.

-Njemačka, posebno ona, ne smije odavati najveću čast u našoj zemlji poricatelju genocida. Sama najavljena odluka narušila je ugled naše zemlje i uvrijedila žrtve – naglašava Brand.

Brand kritikuje diplomate u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke.

-To se nikada nije smjelo dogoditi. Pitam se zašto grube Greifove teze u vezi sa genocidom u Bosni nisu navele njemačko Ministarstvo vanjskih poslova da zaustavi ovaj projekat umjesto da ga promovira. Uostalom, Gideon Greif svoje laži o genocidu u Bosni ne širi u tajnosti, naprotiv, a upravo je to ono što je strategija poricanja i relativizacije – ističe Brand.

Kako dalje navodi, “Slučaj Greif”, “kontinuirano potpaljivanje vatre u režiji Milorada Dodika”, kao i predugo trajući slab odnos međunarodne zajednice i Njemačke prema BiH “simptomatični su za odustajanje od diplomatije gdje je neophodan jasan stav”.

Strategiju koju agresivno provodi, kako je naveo, nacionalista Dodik i koju de facto već dugo tolerira Zapad, Brand vidi kao “stvarnu prijetnju stabilnosti u regionu i Evropi”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.