Veterani Domovinskog rata i antifašisti: “Očito to radi da bi se svidio svom savezniku u BiH”

U hrvatskom Udruženju Veterani Domovinskog rata i antifašisti (VEDRA) nezadovoljni su posljednjim izjavama predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini, a posebno zbog relativiziranja genocida u Srebrenici.

Napomenuli su da je Milanović, bivši dugogodišnji predsjednik SDP-a i hrvatski premijer, davao sporne izjave i sporne odluke i prije nego što je izabran za predsjednika države, ali da su građani to zaboravili.

Podsjetili su i na to da je za predsjednika izabran prvenstveno glasovima lijevo orijentisanih građana, ali da se kod njega desila ideološka promjena.

“Šta se onda dogodilo od ‘useljenja’ na Pantovčak (ured predsjednika Hrvatske u Zagrebu, op. a.)? Milanović se pretvorio u ikonu najtvrđe kategorije hrvatskih nacionalista”, konstatovali su.

Prigovorili su mu što podržava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

“Koji u Bosni i Hercegovini izaziva međudržavni razdor stajući na stranu ‘vertikala’ poput Dodika ili Čovića”, istakli su.

Upravo su Milanovićeve vrlo kontroverzne izjave o Srebrenici istakli kao razlog za njihovu reakciju.

“Ono što Milanović govori posljednjih dana tjera nas na reakciju.

Već negiranje haške presude o genocidu u Srebrenici, pa potpuno neukusno poređenje Vukovara i Srebrenice s licitiranjem brojem žrtava, koji je po njemu ‘dovoljan’ da nešto bude genocid bili su dostatni za pitanje ‘šta se događa'”, naglasili su u VEDRA-i.

https://www.facebook.com/UdrugaVeDRA/posts/1069900163775047

Kako su naveli, time nije samo povrijedio žrtve, nego je i direktno prekršio zakone zemlje na čijem je čelu, a koja se obavezala prihvatiti presudu Suda u Hagu. Ocijenili su da to radi samo da bi se svidio, kako su potcrtali, očito svom najvećem savezniku u Bosni i Hercegovini Dodiku.

Poručili su da je Milanovićevo ponašanje “skandalozno” te da koketira sa stavovima koji su “preblizu fašistoidnim idejama”.

Podsjećamo, hrvatski predsjednik je izjavio da je u Srebrenici “bio jedan događaj koji je definiran kao genocid”, da je bio zločin s “elementima genocida”, da svaki genocid nije isti, da “genocid nije nebeski zakon”.

Ovakve konstatacije su izazvale oštre reakcije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ranije je jasno poručivao da se u Srebrenici u ljeto 1995. desio genocid.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.