Predsjednik SDS-a Mirko Šarović se baš razljutio i to apsolutno ne krije: “Sada kada svi trpe zbog cijena goriva odgovorite gdje je novac od akciza”

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da se mora utvrditi gdje je završio sav novac koji je do sada prikupljen od akciza na gorivo, a koji je trebao biti namijenjen za gradnju autoputeva.

– U ovom momentu, kada svi građani trpe zbog povećanja cijena goriva, čiji značajan dio čine upravo akcize, o ovom pitanju što hitnije mora raspravljati Predstavnički dom PSBiH i Narodna skupština RS – izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Šarović ističe da prava analiza o načinu trošenja ogromne količine novca koji je do sada prikupljen od akciza nikada nije urađena i da je neophodno je da se u institucijama otvori rasprava gdje je novac završio.

Obećanje građanima

– Ne treba biti mnogo pametan pa vidjeti da u zadnje dvije godine u RS nije izgrađen nijedan kilometar autoputa. U Federaciji BiH nešto je rađeno, ali daleko manje u odnosu na prikupljena sredstava za tu namjenu – rekao ja Šarović.

On podsjeća da je 2018. godine “Akcizna koalicija” (SNSD, SDA i HDZ) prihvatila povećanje akciza na gorivo uz obećanje da će iz te akcize biti građana putna infrastruktura i da će to pozitivno uticati na povećanje investicija i poslovnu klimu u BiH.

– Četiri godine nakon toga vidimo da je veoma malo učinjeno na gradnji obećane putne infrastrukture – napomenuo je Šarović.

Protiv akciza

Ističe da je SDS od početka bio protiv uvođenja ovih akciza i da je i tada upozoravao da sredstva prikupljena na ovaj način neće biti korištena za pravu namjenu.

– Postojale su političke snage koje su se protivile uvođenju ovih akciza. Tada smo upozoravali šta će se desiti sa njima i to se nažalost ispostavilo tačnim. Ipak uvijek dođe vrijeme kada se moraju položiti računi i oko ovoga ali i drugih stvari koje je interesna politika SNSD-a, svjesno maglila i gurala pod tepih. Među njima je svakako i krčmljenje naftnih i drugih robnih rezervi – naglasio je Šarović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.