Advokat porodice Memić Ifet Feraget u brutalno iskrenom obraćanju upozorio sve: ‘Ako država zataškava ubistvo, ona ga neće ni rasvijetliti’

Nakon oslobađajuće presude u slučaju “Dženan Memić”, advokat Ifet Feraget dao je intervju koji je objavljen na Youtube kanalu “Pravda za Davida”, a u kojem, između ostalog, iznosi svoje utiske nakon izricanja oslobađajuće presude, ali komentira i obrazloženje sudije Branka Perića.

“Moje mišljenje je manje bitno, bitno je ono što smo čuli u sudnici. Obrazloženje sudije Perića mi daje za pravo da se pitam jesmo li sjedili u istoj sudnici.

Nelogična je njegova opservacija da istraga nije okončana.

Nije okončana upravo zbog opstrukcija kantonalnih tužilaca, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i drugih lica. Neotkrivanjem počinioca krivičnog djela ste onemogućili da istraga bude okončana.

Nije mi logično to objašnjenje koje je dao”, kazao je Feraget.

Naglasio je kako tužilac nije podigao optužnicu na osnovu pretpostavki, već na osnovu dokaza “jer zakon kaže da se optužnica potvrđuje samo kad postoje dokazi”.

“Ono što sudija Perić nije naglasio je kako je Vrhovi sud utvrdio da se nije ni desila saobraćajna nesreća. To nije pretpostavka-to je dokazano.

U takvoj situaciji tužiocima ne preostaje ništa drugo nego da istražuju one koji su doveli do lažne optužnice zbog lažne saobraćajne nesreće”, kazao je advokat porodice Memić.

Upitan da kaže svoju krajnju poruku, poručio je:

“Od početka se rukovodim time da ako država zataškava ubistvo nije logično očekivati od te iste države da rasvijetli ubistvo. Očito je da naš pravosudni sistem ne funkcioniše.

Ne želim da kažem da je sudija Perić trebao donijeti osuđujuću presudu bez dokaza, ali želim reći da njegovo obrazloženje u mnogim dijelovima odudara od sadržaja dokaza, što mi daje za pravo da zaključim da sud nije postupio kako je zakonom propisano”, zaključio je Feraget.

Podsjećamo, 24. novembra Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Pogledajte šta je poručio Feraget.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.