in , , ,

Ajla Del Ponte porijeklom iz BiH napravila odličan rezultat u Tokiju: Osvojila je sjajno peto mjesto na 100 metara!

Ajla Del Ponte koja vuče porijeklo iz BiH napravila je odličan rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ajla Del Ponte koja vuče porijeklo iz BiH napravila je odličan rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ajla Del Ponte u posljednjem takmičenju današnjem dana u atletici na Olimpijskim igrama u Tokiju, trčala je u finalu na 100 metara za Švicarsku i osvojila peto mjesto.

Ona je kroz cilj prošla u vremenu 10.97 sekundi, a prvo mjesto je zauzela Elaine Thompson-Herah sa Jamajke (10.61), koja je oborila olimpijski rekord star 33 godine, koji je 1988. godine u Seoulu postavila legendarna Florence Griffith Joyner.

Ajli ovo nije prvo veliko takmičenje, već je branila boje Švicarske na Svjetskom prvenstvu 2017. u Londonu i Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Ajla Del Ponte je Bosanka koliko i Švicarka. Majka joj je Senada Del Ponte, djevojački Polažanin, rođena u Jajcu.

Sve do pada ovog grada u agresorske ruke, krajem 1992. godine, radila je kao doktorica u gradu na rijeci Plivi.

Senada je te godine napustila BiH i odselila u Švicarsku, gdje se udala za Claudija del Pontea, rođaka nekadašnje glavne tužiteljice Haškog Tribunala Carle del Ponte, te sa njim ima dvoje djece, Ajlu i Karima.

Porodica Del Ponte – Senada, Claudio, Ajla i Karim posjećuje Jajce kada god im to dopuste obaveze. Svi govore i bosanski jezik.

Inače, najbolje rezultate je ostvarila je u štafeti 4 puta 100 metara, osvojivši prvo mjesto na Univerzijadi – prenosi Radio Sarajevo.

Ni vrelo julsko sunce, ni tropska temperatura ih nije spriječila: Haris i Maria došli iz dijaspore samo da bi se vjenčali na dobojskoj “Gradini”

Tragična nesreća u Sarajevu, oglasili se iz MUP-a KS: Žena smrtno stradala pokušavajući da pobjegne iz stana zahvaćenog vatrom