Akademik Duraković odgovorio kada će opasti moć Čovića i Dodika; Poručio da su Turska i BiH svoje odnose svele na personalne i porodične

Akademik Esad Duraković kritikovao je dolazak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Mostar gdje je kako kaže “vrhovni komandant voske Hrvatske postrojavao i odlikovao postrojbe koje su osuđene za udruženi zločinački poduhvat i to u drugoj državi u kojoj su ratovali”.

Iznenađen je da su izostale oštrije reakcije.

“To je najviši cilj agresije samo što se nije pucalo. Hrvatska je članica EU i ona se mora ponašati po pravilima te unije. EU naprosto nije u stanju da zaustavi trend destabilizacije BiH”, kazao je profesor.

Govoreći o kapacitetu probosanskih snaga i da li su mogli zaustaviti poteze u RS-u, akademik je kazao da su te snage trebale podstaći zajedno sa građanima visokog predstavnika na reakciju.

Ističe i da ima kritiku na apatičnost akademske zajednice, ali i građana koji se ne bore za budućnost BiH.

“Prije svega probosanske partije su dužne da reagiraju. Mi imamo na vasti tri etničke partije, tri lidera, tri plemenske poglavice kojima odgovara stanje nereda i anarhije da bi mogli da čerupaju našu prelijepu zemlju”, kazao je.

Dodao je kako ruski diplomati verbalno ugrožavaju integritet i suverenitet BiH.

“Mi smo izloženi prijetnjama, to je diplomatska agresija na BiH. I ja bih takvog ambasadora i njegove diplomate proglasio personama non gratama”.

On je kazao da mir u BiH može sačuvati NATO, a ne EU.

Kazao je da nije zadovoljan ni odnosom Turske prema BiH.

“Turska i BiH su svoje odnose svele na personalne i porodične odnose. Drugi koji prate situaciju tvrde da Turska ulaže mnogo više u Srbiju nego u BiH. Za BiH ostaju emocije, a za Srbiju finansije. Mislim i da te emocije nisu iskrene jer kad imate emocije onda želite da pomognete”, kazao je.

Na pitanje kako da BiH sačuva vlastiti mir akademik je kazao da su ljudi uznemireni.

“Ako međunarodna zajednica hoće da efektno uspostavi mir moraju izvršiti odgovarajući pritisak na režime u Srbiji i Hrvatskoj da ostave BiH na miru. Tada će opasti moć Čovića i Dodik i mi ćemo biti mirni”, dodao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.