Akademik Esad Duraković veoma otvoreno poručio: “Moramo biti oprezni i držati pod reflektorima visokog predstavnika Christiana Schmidta”

Tenzije u Bosni i Hercegovini zbog najava Izbornog zakona su i dalje prisutne. Ko ima najsnažniji međunarodni utjecaj i ko može isposlovati rješenja koja su spominjana? Gdje su ona uopšte kreirana.

O izbornom zakonu, izborima, dešavanjima u svijetu za Novi dan na televiziji N1 govorio je akademik Esad Duraković.

Pritisak Međunarodne zajednice

Komentarišući nametanje tehničkih i odlaganje političkih izmjena Izbornog zakona, kazao je da se “Schmidt i oni koji vrše presiju moraju držati pod reflektorima”.

“Bio sam na prosvjedima kod OHR i odahnuo sam nakon Schmidtove odluke.

On je kazao da je odložio konačnu odluku, to je neka vrsta predaha, ali ja jako strepim od te njegove odluke ako bude po scenariju i zahtjevu HDZ-a, onda je to vrlo ozbiljna stvar”, naglasio je Duraković.

Govoreći o podršci SAD-a Izraelu, rekao je da Amerika ima uticaj u svijetu prije svega.

“U Americi su najutecajniji Evangelisti, kojih ima 50-60 miliona koji su zasluženi za izraelski cionizam.

Imaju izuzetno snažan uticaj preko medija, to znači da imaju uticaj i na politiku SAD koja je i prema BiH nedosljednja i balansirajuća. Izrael ima lobi preko Evangelista i imaju jak uticaj u svijetu.

Jevreji su preživjeli holokaust i trebalo bi da znaju šta BiH doživljava i kakva prijetnja je u BiH ukoliko bude nametnut taj zakon.

BiH je povijesno zaslužna jer je primila veliki broj Jevreja kada su ih protjerivali iz Španije“, kazao je Duraković.

Naveo je i da je Međunarodna zajednica vršila konstantno pritisak, a nisu vođeni pregovori, a to uvijek preko tri konstitutivna naroda.

“Riječ je o pritiscima, a oni dolaze zbog međunarodnih interesa. Izrael ima sve razloga da ima puno razumijevanje BiH i Bošnjaka, ali interes je u politici glavni”, rekao je.

Politička nezrelost

Srbiji su naklonjene zapadne zemlje i oni smatraju da je on faktor stabilnosti ovdje, dodaje on.

“Na više strane je to kreirano. Ako bh. javnost pruži dovoljno snažan otpor pritiscima, a ne pregovorima, onda se možemo nadati pozitivnim stvarima”, rekao je.

Naveo je i da je apsolutni prioritet političara i naroda da se “odupremo Izbornom zakonu po zahtjevu Čovića, stvaranju trećeg entiteta, disoluciji BiH, jer u tom slučaju BiH ostaju u Palestini, BiH nema.”

“Na izvjestan način naši političari ne pokazuju zrelost i odgovornost, nemaju viziju, nego se bore od izbornog ciklusa do izbornog ciklusa, i kako će podijeliti fotelje”, zaključio je Duraković.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.