Akademik Esad Duraković ne krije zabrinutost: “Međunarodna zajednica je Dodika i državu dovela pred ambis , nisam siguran da je opozicija u RS-u iskrena”

Akademik Esad Duraković kaže u emisiji “Rezime” na Federalnoj televiziji da je država pred ambisom, ali da se nada da ćemo se zaustaviti.

“Ukoliko se to ne dogodi, onda zna se šta biva. Kad se survava neko ili neštoniz ambis onda je to katastrofično. Ovih dana imamo intenzivne aktivnosti i međunarodne zajednice i domaćih političkih subjekata i nadam se da će to donijeti neke pozitivne rezultate. Ako ne donese onda ostaje ono rješenje ambisa. Ono nšto me zabrinjava jeste činjenica da međunarodni subjekti koji su naročito aktivni ovih dana nemaju adekvatan odgovor. Ili ne shvaćaju o čemu se tačno radi ili se ne snalaze, ne reagiraju blagovremeno i pravovremeno. Stvar je već došla gotovo do usijanja.”

Ističe da su državu pred ambis doveli domaći političari, konkretno Dodik koji je blokirao najvažnije institucije države.

“Moramo stalno ukazivati na činjenicu da je i Dodika, a prema tome i državu pred ambis, dovela međunarodna zajednica. Međunarodna zajednica je konstruirala ovakvu strukturu u BiH i prema tome ona je kumovala i postanku i akcijama ovih domaćih političara. Tu je odgovornost međunarodne zajednice. Ali je činjenica, izvan svake sumnje, da ovi domaći političari ne žele napredak, ne žele promjenu. Oni samo foliraju pred javnošću i pred biračima neke međusobne konfrontacije, zaštite nacionalnih interesa, itd., ali zapravo oni rade jedni u korist drugih. Njima odgovara ovaj politički mrak u kojem oni profitiraju.”

O Deklaraciji koju je SNSD jučer usvojio kaže da su oni otišli vrlo daleko već u stvaranju suverenosti entiteta, pribavljanju državnih atributa.

“Oni su u stanju da blokiraju najvažnije institucije države. Oni dakle stvaraju već državu i ne bi bilo iznenađujuće da oni prave i sljedeći korak po korak ka tome cilju. Zato što mi u BiH imamo stanje zamrznutog rata. Nisu ostvareni ratni ciljevi od ‘92. godine i sad se nastoje ostvariti drugim sredstvima, a to je da se pribavi teritorij BiH dijelom Srbiji, a dijelom Hrvatskoj. Dakle, ne može se očekivati prestanak te aktivnosti jer ti establišmenti idu već uveliko u tom smjeru i problem je što ne dolazi odgovarajuća reakcija onih koji bi morali da reagiraju, a to je visoki predstavnik, OHR, Evropska zajednica, Amerika, itd.”

Nisam siguran da je opozicija u RS-u iskrena

Duraković navodi da se eventualnim otcjepljenjem izlazi iz okvira Dejtona i onda se sve postavlja naopačke.

“Onda se sve mora revidirati, preispitati itd. Postoji ta opasnost. Međutim, iskren da budem, ja nisam siguran da je opozicija u RS-u iskrena u tome. Ja mislim da su oni pustili Dodika, koji ide bahato politički i diplomatski, osilno, pa i primitivno, a oni iz prikrajka gledaju šta će se desiti.”

Ističe da, ako međunarodna zajednica, EU i Amerika, hoće da nam pomognu da BiH postane mirna, moraju da uvedu efektne sankcije i Dodiku i Vučiću.

“Iza Dodikove politike stoji Vučić na jednoj strani, a na drugoj strani iza politike Čovića, koja je također vrlo negativna po BiH, stoji HDZ-ovo političko rukovodstvo u Hrvatskoj. Kad bi međunarodna zajednica izvršila odgovarajući pritisak pod uslovom da ostave BiH na miru, Dodik i Čović bi u roku od nekoliko dana otplutali niz vodu. Problem je u Republici Hrvatskoj i Srbiji, odnosno u njihovim zvaničnim politikama.”

Kada je riječ o Rusiji smatra da i oni stoje iza Milorada Dodika.

“Rusija u osnovi ovdje hoće da sekira EU, da rovari, da bi vjerovatno mogla profitirati na nekim drugim mjestima. Ne bi me čudilo čak i da oni podstiču Dodika na osamostaljenje i da ga, eventualno, ako bi došlo do toga, čak i da priznaju Republiku Srpsku kao državu.”

Smatra da je Aleksandar Vučić jedan od najvještijih političara u Evropi.

“Ovo ne govorim kao kompliment. To je čovjek koji umije sjajno da verbalizira, da svaki svoj minus pretvori u plus, u politički kapital i profit i ja uvjeren sam da je on sa Dodikom dogovorio uloge. Vučić izigrava mirotvorca, ali Dodik je stalno kod njega i Dodik djeluje u drugom pravcu. Ono što me zabrinjava i što ne mogu da shvatim je da takvom Vučiću koji preko Dodika destabilizira dejtonsku BiH, koji je doveo Crnu Goru na ivicu građanskog rata, da mu evropski političari tipa Merkel dolazi i tapše ga po ramenu i hvale ga kao mirotvorca, kao faktora stabilnosti na Balkanu, itd.”

Ističe da su sankcije jedino sredstvo koje može da zaustavi ovo kretanje ka ambisu.

“Nikakva retorika, pozivanje, apeli. Samo sankcije. Narodski rečeno udri ga po džepu. Ukoliko sankcije izostanu onda možemo očekivati dalju eskalaciju. Sankcije su jedino čega Milorad Dodik može da se uplaši. Zemlja je u dramatičnoj situaciji, Dodik se više ne bavi samo retorikom. Krenuo je u akciju. Blokirao je i Predsjedništvo i Parlament i Vijeće ministara, blokirao je državu. Izvršio je agresiju na sami OHR jer svojim zakonom pokušava dokinuti Inzkovu odluku, itd. To su dramatični udari na ustavni poredak zemlje i na sami OHR. Dodik je u akciji i ja mislim da Amerika treba da ga zaustavi.”

Ponajviše se bojim lažnih branitelja BiH

Duraković navodi da Hrvatska ima iste ciljeve kao Srbija i da ih interesuje dio teritorija BiH.

Ističe da je Izborni zakon, izvan svake sumnje, put ka stvaranju trećeg entiteta.

“Ima jedna stvar koju apsolutno ne mogu da shvatim, da međunarodna zajednica pristaje na tako diskriminatoran izborni zakon. Dakle preko Izbornog zakona sve vodi ka stvaranju trećeg entiteta, a sljedeći korak je secesija. Ja se iskreno ponajviše bojim lažnih branitelja BiH. Konkretno mislim da SDA i njeno aktualno rukovodstvo koji mogu postići dogovor sa Čovićem na račun BiH. To se pokazalo više puta. Sastanci Čovića i Izetbegovića o Izbornom zakonu devastiraju državne institucije.”

Na pitanje kako vidi politiku koju vodi Bakir Izetbegović, Duraković odgovara: “Njegova politika posljednjih godina je postala nacionalna nesreća. Dokazi o tome govore. Bošnjaci kao većinski narod ovdje su maltene ne diskriminirani. To je sve u skladu s onom njegovom jednom postizbornom – važnije je da dobili općinu Centar, nego deset drugih gradova. Dakle, mislim da je to jako loša politika koju on vodi. Pokazao je to i spremnošću da ode Vučiću na noge. Mislim da bi on mogao pristati na podjelu biH i to je ono čega se bojim. Zato što stalno pregovara sa Čovićem, sam. Nema legitimitet za to. Mislim da je to pokazao na slučaju Mostara. On uporno potvrđuje ono što hoće da kažu u svijetu, da smo mi tri zaraćena plemena i da nas predstavljaju trojica poglavica.”

Kaže da o svemu ovome intelektualci šute, ali da šuti i cjelokupna javnost.

O Christianu Schmidtu kaže da je to bolno pitanje, te da ga je jako razočarao.

“Sve ostajem u nadi da će možda početi djelovati. U Parlamentu je govorio jako dobro, ali to je verbalizacija, da ne kažem šuplja priča. Nama treba akcija. Ako nje blokirana kompletna država, ako se prijeti secesijom onda ga treba spriječiti dok nije otišao dalje. Gospodin Schmidt ništa konkretno poduzeo nije, a po mom uvjerenju morao je poduzeti vrlo ozbiljne mjere koje mu stoje na raspolaganju, prije nego što bude prekasno jer svaki naredni Dodikov korak će biti opasniji.”

(federalna.ba)

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.