AKO VLADA NE POVEĆA PLATE Sindikat u BiH za kraj jula najavljuje velike proteste: Pozivaju penzionere, studente…

Već nekoliko mjeseci traje borba za povećanje plata radnicima predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH. Zbog sve veće inflacije, za radnike traže povećanje minimalne plate. Ukoliko takva odluka ne bude donesena, krajem jula bit će organizirani protesti.

O tome kako će sindikati i radnici znati tačan datum održavanja najavljenih protesta jer su se u javnosti pojavile različite informacije, govorio je predstavnik Saveza samostalnih sindikata Selvedina Šatorovića.

“Vrlo jednostavno je kazati. Savez samostalnih sindikata BiH je jedan i ima jedno rukovodstvo, i to je rukovodstvo koje se zalaže za minimalnu platu od 1.000 KM.

Mi ovih dana dobijamo akte podrške i zahtjeve sindikalnih podružnica prije svega iz realnog sektora i sektora metala, kože, tekstila, obuće, građevine, da se organiziraju protesti kojima bi se konačno natjerali parlamentarci da se donese zakon o minimalnoj plati od 1.000 KM jer imamo enormno poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

Imamo strahovit, galopirajući rast cijena i vjerovatno će u naredna dva ili tri mjeseca sindikalna korpa dostići nivo od 3.000 KM što sa sadašnjim primanjima nešto što je nezadovoljavajuće”, objasnio je Šatorović za Klix.ba.

Smatra da je jedna grupa sindikata pod kontrolom Vlade FBiH.

“Ja ne znam šta je cilj, ali ću vam reći da su te kolege prije nekoliko mjeseci prihvatili da plata bude 543 KM, te da raspravljaju o Zakonu o minimalnim primanjima u iznosu od 700 KM gdje bi se još dodatna ukupna primanja radnika smanjila a ne povećala u ovom periodu.

Dogovorili su nam sa Fadilom Novalićem Zakon o radu koji podrazumijeva da radnik radi 72 sata sedmično za platu nižu od najniže.

Prema tome, meni je žao što imamo takvu situaciju, i te sindikate koji su pod kontrolom Vlade FBiH pozivamo da nam se pridruže i da ispune svoju statutarnu obavezu uplate članarine čime ćemo isplatiti plate radnicima u Savezu i oni doći na Kongres u oktobru i onda mogu izabrati predsjednika koga oni smatraju da trebaju izabrati”, kazao je Šatorović.

Očekuje da će biti usvojen Zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM čime će mandat tog rukovodstva biti ispunjen.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.