Evo u kojim su gradovima BiH građani danas izašli na proteste, pogledajte i snimak iz Banja Luke

Okupljanje građana uveliko je u toku i u Banja Luci. Demonstranti su se počeli okupljati oko 19:00 sati na Trgu Krajine, a na proteste je izašlo znatno manje građana nego u Sarajevu.

Protest u Banja Luci je sarkastično nazvan “Nećemo plate, hoćemo obećanja”.

Organizovao ih je “ReStart”, a oni su poručili ironične poruke da je došlo krajnje vrijeme da “građani poture kičmu pod političare”.

Na Trgu se, kako piše Mondo.ba, trenutno nalazi stotinjak ljudi “naoružanih” ironičnim transparentima: “Akcize su nam potrebne da bi svi bili srećniji”, “Dajem litar krvi za litar benzina”, “Otimam siromašnima i dajem bogatima” – prenosi Klix.

Osim ironije, transparentima su iskazali i svoje potrebe koje se posebno odnose na poskupljenja uzrokovana ekonomskom krizom u BiH.

U Srednjebosanskom kantonu su građani osim u Bugojnu, protestovali još i u Novom Travniku. Oni su ukazali na probleme s kojima se sreću građani koji žive u manjim gradovima Bosne i Hercegovine.

“Ako rodite u Sarajevu dobro ste prošli, ako rodite kod nas dobijete 200, 300 KM i odmah ih ostavite u bolnici. Zastupnici imaju 4.900 KM plaću, pa jeste li nebulozni? Toliko penzioner dobije za 12 mjeseci. Njihove plaće, povećanje, službena vozila, vozači, to su njima vitalni nacionalni interesi”, poručila je organizatorica protesta Tanja Jukić.

U Zenici su se građani prvo okupili na Trgu Alije Izetbegovića, a zatim su prošetali do zgrade Gradske uprave i kantonalne vlade.

Nakon jednosatnog protesta, sa Trga slobode u Tuzli razišlo se više od hiljadu građana. Vlast su nazvali bahatom, uz poruku da građane konačno moraju zaštititi jer su itekako plaćeni za to.

Građani su se okupili i u Bugojnu i Tešnju, ali u nešto manjem broju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.