Alisa i Zijad Mutap te Josip Barić izašli iz Suda BiH nakon presude: Pogledajte kako su ih okupljeni građani dočekali

Izrečena je presuda za petero optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi” koji se vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Optuženi su u prvostepenoj presudi oslobođeni krivice.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa, zatim njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u noći februara 2016. kada je mladić stradao. Među optuženima bili su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Bili su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa sa ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je preminuo.

Zatim su, kako je navodilo Tužilaštvo, prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Suđenje je trajalo nešto duže od godinu, a pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi bili zaštićeni svjedoci, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Prilikom izlaska iz Suda BiH nakon izricanja oslobađajuće presude u predmetu “Dženan Memić”, okupljeni građani zviždali su Alisi i Zijadu Mutapu, te Josipu Bariću.

Brojni građani su nezadovoljni oslobađajućom presudom.

Oglasio se i Muriz Memić.

“Nisam se razočarao, nije ovo prvi put da oslobađaju optužene. Znamo da je ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić op.a.) ekspresno oslobodio.

Ovo je u jednu ruku namjerno urađeno Tužilaštvu BiH, jer su oni život dali da ovo dokažu. Hvala tužiocima, gospođi Gordani Tadić koja je otvorila istragu, Milanku Kajganiću. Mi idemo dalje. Žao mi je građana, sigurno nećemo stati”, poručio je Memić.

Podsjećamo, Sud BiH u predmetu Zijad Mutap i dr. donio je presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodio je sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Pogledajte šta se dogodilo ispred Suda BiH nakon oslobađajuće presude u slučaju Dženan Memić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.