Azra Zornić, apelantica pred Europskim sudom za ljudska prava ispred OHR-a poručila: “Krajnje je vrijeme da spriječimo daljnju etnonacionalizaciju BiH”

Azra Zornić, apelantica pred Europskim sudom za ljudska prava, obratila se prva na današnjim protestima ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu.

“Okupili smo se da izrazimo svoje neslaganje, ne prihvatanje ‘šmitizacije’ BiH.

Krajnje je vrijeme da spriječimo daljnju etnonacionalizaciju BiH. Preko OHR-a nam uvode aparthejd”, navela je Zornić.

Zatim je kazala da neki bh. političari podržavaju Schmidta u njegovim odlukama.

“Neki političari koji su dobili glasove ovih građana (u tom trenutku građani počinju uzvikivati ‘izdaja, izdaja’, op.a.), su izdali to povjerenje građana i dali podršku visokom predstavniku da samovoljno nameće svoje odluke.

Takvo silovanje sistema jedne europske države je nedopustivo čak i u najnerazvijenijim zemljama trećeg svijeta. Nama je potrebna izmjena Ustava BiH u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu Zornić”, istakla je Azra Zornić.

Od visokog predstavnika, međunarodne zajednice i političara traže bezuvjetno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta.

“Poruka zapadnim diplomatama, nemojte testirati naše stpljenje zbog nesposobnog diplomate koji svojim greškama zemlju vodi u nestanak.

Pošaljite nam nekog drugog umjesto umjesto sadašnjeg HDZ-ovg dobitnika ordena Ante Starčevića”, istakla je Zornić – prenosi Radio Sarajevo.

Suad Đozić iz Udruženja Restart je na protestima ispred OHR kazao da su zahtjevi građana koji su se okupili samo jedan a to je da žele kada se već mijenja Ustav to uradi da se upostavi građanska država.

Đozić je objasnio zbog čega su protesti ispred OHR dok se mnogi pitaju zašto se ne protestuje zbog inflacije i sve većih troškova života.

“Imamo životne probleme, imamo niske plate, niske penzije, cijene gorvia sve divlja pa nam postavlju pitanje što se obraćate stranim delegacijama, OHR-u pored silnih svih problema. Dejtonski sporazum nam je napravio sistem koji je nakaradan koji veliča etničke zajednice a ne građane. Mi želimo građansku državu a ne ovo što imamo”, objasnio je Đozić.

Također, je Đozić istakao dva puta koja postoje.

“Prvi put je napravljen presudama u Strazburu, apelacijama Zornić, Pilav, Sejdić-Finci. Evropski parlament je isto tako usvojio rezoluciju kojm nam je dao smjernice tim putem. Sada imamo drugi put da Zagreb preko traži da jedan entitet ima dvije trežine Hrvata i vlada FBiH a mi želimo građanski model države a ne gore od ovoga što imamo”, istakao je Đozić – prenosi N1.

Na kraju, Đozić je rekao da se od građanski uređene BiH neće nikada odustati.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.