Balkanac otišao da kupi polovan automobil u Njemačku, ali se grdno prevario: Pogledajte snimak koji je objavio i šta mu se dogodilo…

U potrazi za polovnim automobilom kupci najčešće idu put Njemačke, pretpostavljajući da su tamo automobili najkvalitetniji, redovno održavani i bez skrivenih kvarova.

Međutim, kada je srpbijanski influencer Đorđe Aleksić s YouTube kanala Aleksić Moto pokušao kupiti polovni BMW X6 u Düsseldorfu, otkrio je da je automobil pretrpio ozbiljna oštećenja.

Aleksić je objavio video u kojem je objasnio kako je na njemačkom oglasniku mobile.de našao BMW X6 koji je odlično izgledao.

Kontaktirao je prodavača, dobio broj šasije automobila i provjerio ga na carVerticalu – jednom od mogućih načina za provjeru historije automobila.

Prema izvještaju, sve je izgledalo u redu i X6 je imao stvarna očitanja kilometraže i samo manja oštećenja.

Otputovao je 2000 km daleko u Njemačku kako bi kupio željeni automobil i gotovo bio žrtva velike prevare.
Ispostavilo se da je prodavač Aleksiću dao broj šasije drugog automobila koji je prema izvjetaju o historiji imao ozbiljnu nesreću u Rumuniji.

“Automobil je izgledao savršeno iznutra i izvana, ali nikada ne možete znati koliko je dobro popravljen.

Važno je uvijek provjeriti slaže li se broj šasije na automobilu s onim iz dokumenata. Inače možete kupiti pravi škart”, rekao je Aleksić nakon neuspjele kupovine.

Sasvim je sigurno da usprkos dobroj reputaciji njemačkog tržišta nije pametno u potpunosti dati povjerenje prodavačima.

Mogući su različiti problemi, poput vraćanja kilometraže, skrivenih oštećenja i drugih nedostataka. Pritom su prevare ipak češće u istočnoj Evropi – prenosi Index.hr.

“Mnogo ljudi vjeruje da iz Njemačke, Švicarske i drugih zemalja zapadne Europe dolaze samo dobro održavani automobili.

Iako su neki kupci svjesni prevara, prilično je uobičajeno vjerovati svemu što prodavač kaže o automobilu ako dolazi iz inozemstva”, objašnjava Aleksić.

Dakle, provjeriti povijest automobila definitivno nije dovoljno. Svakako valja provjeriti i broj šasije, jer svaka neusklađenost u tom području skupo se plaća.

Pogledajte snimak koji je objavio Aleksić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.