Bard bh. glumišta Josip Pejaković obilježio važan jubijel i emotivno poručio: “Sve drugo je prošlo, ostalo u arhivama i fotografijama , a Oj, živote i dalje živi sa mnom”

Na Svjetski dan teatra, u Narodnom pozorištu Sarajevo sinoć je upriličeno Veče povodom 55 godina umjetničkog rada glumca Josipa Pejakovića.

U Kući na obali publika je mogla pogledati izložbu fotografija koje svjedoče bogatoj karijeri Josipa Pejakovića, a prije samog početka monodrame posjetitelji su uživali u posebnoj dvadesetominutnoj videoprojekciji – javlja Radiosarajevo.ba.

Naime, na velikom platnu redali su se kadrovi iz filmova i teatarskih predstava u kojima je Pejaković glumio.

Pejaković je zatim izašao na scenu i nakon 39 godina izveo svoju monodramu Oj, živote.

“To je ta moja lična karta koja se zove Oj, živote koju nosim uvijek pored srca. Ona nema rok trajanja, na njoj piše trajno. Sve drugo je prošlo, ostalo u arhivama i fotografijama , a Oj, živote i dalje živi sa mnom”, rekao je Pejaković.

Brojne zvanice

Bard bosanskohercegovačkog glumišta Josip Pejaković ispraćen je ovacijama i aplauzom, a među oduševljenom publikom bili su i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović sa suprugom Mirelom, Edina Papo, Selma Spahić, Kaća Dorić i mnogi drugi.

Na radost mnogih, Pejaković je, kako sam kaže, svojim karakterom pobijedio sve svoje zdravstvene tegobe i nakon 2018. godine ponovo je na pozornici.

Josip Pejaković je napisao i monografiju koja je nastala kao plod njegovog ogromnog iskustva i donosi presjek svega što je uradio u karijeri.

ČITAJTE I OVO: Bard bh. glumišta Josip Pejaković progovorio je bez imalo ustručavanja: “Bosanac mora biti daleko najbolji da bi mu priznali prosječnost”

“Kad čovjek nakupi toliko godina baveći se suštinom prave umjetnosti, a to je za mene bio i ostao teatar, sve drugo na neki način je samo prenošenje te suštine putem modernih medija, filma, televizije i dr.

Međutim, miris pozorišta kamera ne može prenijeti, kao ni direktni kontakt s publikom i aplauz. To samo mi znamo koji smo u pozorištu”, zaključio je Pejaković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.