Poznati bh. glumac Josip Pejaković u Beogradu želi poslati snažnu poruku: “Protiv zla se ne može boriti zlom, nego dobrotom čak i po cijenu da se zbog toga ostane bez života”

Film Josipa Pejakovića prepoznao je dobročinstvo moga djeda, kazao je u susretu sa novinarima Hako Duljević. Na 71. Martovskom festivalu u Beogradu bit će upriličena svjetska premijera dokumentarnog filma ‘Hako’, reditelja Josipa Pejakovića, koji govori o čovječnosti i oprostu. Film govori o jednoj požutjeloj fotografiji, koja je bila zamajac za priču o visokim moralnim vrijednostima čovjeka sa Peštara, važnosti ljudske komunikacije te nesvakidašnjem prostoru i posebnoj ljudskoj atmosferi.

Reditelj Josip Pejaković, na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Sarajevo, ističe da je upravo ta požutjela fotografija za njega bila inspirativna.

Ubrzo je rezultirala scenarijem i pričom koju je kasnije dograđivao, sve do trenutka odluke da, kako je kazao, ne rade odmah igrani film nego da to bude dokumentarni film, kao master za eventualni igrani film.

–Ispostavilo se da smo uradili veliki posao, ako se i završi na ovome. Jer to nije običan film, on je neobičan, a garancija je narativ toga kraja kojeg briljantno govori glavni narator u filmu, a to je unuk junaka sa te požutjele fotografije – objasnio je.

Rad na tom filmu reditelj Josip Pejaković je okarakterizirao kao dobru priliku da, u zrelo životno doba, još jednom poentira na istoj temi, sa kojom je i počeo monodramom ‘Oj živote’, govoreći o tim običnim neobičnim ljudima.

–Ovo je svjetska poruka da se protiv zla ne može boriti zlom, nego dobrotom čak i po cijenu da se zbog toga ostane bez života. To nije moglo mimoići ni mog glavnog junaka, o kojem govorim u filmu – kazao je.

“Film Josipa Pejakovića prepoznao je dobročinstvo moga djeda”

Hako Duljević, protagonist filma i unuk glavnog junaka ponosan je na tradiciju toga kraja i svoga djeda, mudrog gorštaka sa Peštera u Sandžaku koji u vrijeme Drugog svjetskog rata nije htio da podigne ruku na komšije, po cijenu sopstvenog stradanja.

U današnjem susretu sa novinarima Hako Duljević pojasnio je kako je dobio djedovo ime i to da ga je mnogo zanimala sudbina njegovog djeda. Saznao je tako da je njegov djed stradao 1943. godine, u Drugom svjetskom ratu, a priču o svemo tome čuo je od svog oca i nane (na Pešteru se kaže bijača). Sreo je i neke od očevidaca toga dešavanja.

–Sve to dobročinstvo moga djeda, ovim filmom je prepoznato – kazao je.

ČITAJTE I OVO: Bard bh. glumišta Josip Pejaković brutalno: “Od Jugoslavije nastalo šest septičkih jama čiji se sadržaji stalno prelivaju danas jedni u druge. Koja okrutna metafora, zar ne?”

Producent filma ‘Hako’ Almir Šahinović kaže da je taj film Josipa Pejakovića sniman u realnom prostoru, na Peštaru, a svjetska premijera zakazana je za 29. mart u Domu omladine u Beogradu, na 71. Martovskom festivalu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.