Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić stigla u BIH i emotivno progovorila na Starom mostu u Mostaru: “Ovdje sam odlučila ući u politiku”

Bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić boravi u Mostaru gdje prisustvuje dodjeli priznanja “Mostar Peace Connection” koje joj dodjeluje Centar za mir i multietnički saradnju.

Organizatori su ovo priznanje Pusić uručili zato što je bih kao prva hrvatska političarka koja je poratnih godina posjetila istočni dio Mostara i pružila podršku građanima.

Pusić se večeras obratila medijima na Starom mostu u Mostaru, prilikom čega se emotivno prisjetila svog boravka na istom mjestu 1996. godine, kada je donijela odluku da će ući u politiku.

“Za mene ovaj most ima veoma osobno značenje i igrao je jednu od presudnih uloga u mojoj odluci da uđem u politiku. Nikad nisam vidjela pravi Stari most.

Ovdje sam bila prvi put u proljeće 1996., kad je ovdje bio viseći, čelični, tzv. Košnikov most.
Prijatelji su me doveli do mosta i ostavili me da idem sama preko njega”, rekla je novinarima bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske, Vesna Pusić, te je dodala:

“Svi smo vrlo energično do tada, ali i danas, zagovarali teoriju o individualnoj krivnji za zločuine i o potrebi individualizacije.

Ali baš na ovom mjestu, na ovom mostu, ja sam razumjela u kojoj mjeri je to lakše zagovarati kada su zlodjela činjena u tuđe ime, a koliko je teže kad se pozivaju na tebe.

Stojeći na tom mostu, i gledajući batrljke, pomislila sam kako ću svakako ući u politiku jer više nikad neću dopustiti da gori od mene rade takve stvari u moje ime. Zbog toga je ovaj most za mene veoma značajan, baš kao i Mostar.

Drago mi je čuti da grad ipak živi i da je grad ipak pobijedio. Želim mu da pobijedi zauvijek”, rekla je Pusić – prenosi N1.

Pusić je zatim poručila kako Bosna i Hercegovina svoju budućnost treba tražiti u Evropskoj uniji. Naglasila je važnost dodjele kandidatskog statusa u decembru 2022. godine.

“Bosna i Hercegovina treba biti država koja se bazira na slobodi pojedinca, a onda i na kolektivnim pravima koja će pripadnicima kolektiva biti zagarantirana jer ljudi se, opravdano ili ne, mogu osjećati ugroženima.

Svi bi se trebali potruditi da u 12. mjesecu BiH dobije kandidatski status”, rekla je bivša šefica hrvatske diplomatije prilikom boravka u Mostaru.

Pogledajte šta je poručila Pusić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.