Pusić: “Hrvatska politika prema BiH je toliko protiv hrvatskih interesa, kao da pucaš mitraljezom samom sebi u obje noge”

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić oštro je kritikovala državnu politiku Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i ocijenila da je ta politika toliko protiv hrvatskih interesa da sve izgleda kao da “pucaš iz mitraljeza samom sebi u obje noge”.

„Hrvatska politika prema BiH je toliko protiv hrvatskih interesa da ja nemam riječi, kao da pucaš mitraljezom samom sebi u obje noge.

Hrvatska ustvari nema politiku prema BiH, već prema HDZ BiH.

A vitalni hrvatski interes je stabilna i prosperitetna BiH“, kazala je Vesna Pusić na regionalnoj konferenciji „Quo vadis, Balkan“

Navela je da Hrvatska ima više od hiljadu kilometara granice sa BiH.

“Samim tim, nema ništa prirodnije nego da težimo da BiH bude stabilna.

Ali, naše politike su učinile sve da to upropaste, one su upropastile sopstveni kredibilitet“, kazala je Vesna Pusić.

Ocijenila je da “momentalno” treba pojačati prisustvo EUFOR-a u BiH i započeti rad na pisanju demokratskog ustava, jer ne može ustav jedne države da bude “četvrti apendiks mirovnog sporazuma”.

Vesna Pusić je dodala da je u BiH potrebna promjena izbornog zakona i to po osnovnom demokratskom principu “jedna osoba – jedan glas”, a potom treba ugraditi i mehanizme zaštite kolektivnih prava.

Prema njenim riječima, EU mora da odluči da je Zapadni Balkan njeno geopolitičko i bezbednosno pitanje koje mora da riješi, prenosi Beta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.