Nekadašnja šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić direktno i bez pardona: “Prava Hrvata u BiH ne štiti prijedlog HDZ-a”

Prijedlog novog izbornog zakona za BiH koji pokušava nametnuti HDZ BiH ne štiti prava Hrvata u BiH.

Štaviše, on bi većinu njih ostavio bez političke reprezentacije i de facto je u prvom redu uperen upravo protiv bh. Hrvata, s izuzetkom manjine koja živi u tri zapadnohercegovačka kantona.

Izjavila je to u intervjuu za podgorički Monitor hrvatska sociologinja i ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske u periodu između 2011. i 2016. godine Vesna Pusić.

– Taj prijedlog štiti isključivo vodstvo HDZ-a BiH, a posljedično i sadašnje lidere glavnih etničkih stranaka.

Takav pristup decenijama uništava BiH, a bosanskohercegovački Hrvati su se već toliko napatili od raznih vidova “političke pomoći” iz Hrvatske da će ih u doglednoj budućnosti nestati ako im se nastavi ovako “pomagati” – ocjenjuje Pusić.

Jedno od pitanja Monitora odnosilo se i na hrvatskog predsjednika (Zorana Milanovića), “koji prednjači u aktivizmu kada se radi o interesima Hrvata u BiH”.

“Tražio je da Vlada uslovi ulazak Finske i Švedske u NATO izmjenama izbornog zakonodavstva u skladu s prijedlogom HDZ-a i Dragana Čovića – koji nije u skladu sa odlukama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH. Kako Vi vidite ovu Milanovićevu ponudu?”, glasilo je pitanje Monitora.

– Što se tiče ulaska Finske i Švedske u NATO, to je odluka koju će za Hrvatsku donijeti Hrvatski sabor, mislim bez mnogo dileme – kratko je odgovorila Pusić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.