Čovjek koji je prešao na islam nije bratić kardinala Vinka Puljića

Brojni mediji, pa tako i naš portal bhdijaspora.net, prenijeli su danas informaciju da Danko Puljić, navodni bratić kardinala vrhbosanskog, Vinka Puljića, u subotu u džamiji na Kalibunaru u Travniku primio islam te odabrao ime Emir. Tim povodom oglasili su se iz Vrhbosanske nadbiskupuje, navodeći da se radi o lažnoj vijesti.

Danko Puljić, u džamiji na Kalibunaru u Travniku primio je islam te odabrao ime Emir, javio je Anadolu Agency (AA).

Osim Puljića, u istoj džamiji, islam je  primila i Antonija, koja je odučila uzeti ime Aysha.

Ovo je za AA potvrdio imam džamije na Kalibunaru Aljo ef. Cikotić, pred kojim su Danko i Antonija, sada Emir i Aysha, izgovorili šehadet i prihvatili islam.

Cikotić je također potvrdio da je Danko bratić kardinala Vinka Puljića. Ipak, ta informacija je naknadno demantovana.

VEZANI TEKST: Vrbosanska nadbiskupija demantovala: Danko koji je prešao na islam nije bratić kardinala Puljića

“Povodom naslova i vijesti na pojedinim portalima kako su bratić i sestra kardinala Vinka Puljića prešli na islam, a s ciljem istinitog informiranja obavještavamo svekoliku javnost kako je riječ o lažnoj vijesti”, navode iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Izvjesnog gospodina Danka Puljića, pojašnjavaju iz Vrhbosnake nadbiskupije, koji je predstavljen kao kardinalov bratić – sin kardinalova brata i koji je u Travniku promijenio vjeru, vrhbosanski nadbiskup osobno ne poznaje i zajedničko im je jedino prezime.

“U Bosni i Hercegovini postoji više loza Puljića te kardinalu Vinku nije poznato da su on i spomenuti gospodin u bilo kakvom srodstvu, a sigurno nisu bliži rod. Isto tako gnusna je laž da je sestra kardinala Puljića prije 20 godina prešla na islam. Molimo sve novinare i medijske djelatnike da poštuju načela novinarske etike te da u javnosti ne plasiraju lažne, senzacionalističke i neprovjerene informacije”, saopćeno je danas iz Nadbiskupije vrhbosanske.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.