Britanska ministrica vanjskih poslova u Sarajevu: Zašto smo izrekli sankcije prema dva političara u BiH, nije teško zaključiti!

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss je tokom sastanka sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem održala govor danas u Domu armije.

Istakla je da je podrška Velike Britanije našoj zemlji dugovječna te da će London učiniti sve da spriječi ruski maligni utjecaj u BiH.

“Prije četvrt stoljeća, ovom zemljom je harao sukob. Sada je ruska invazija Ukrajine na naš kontinent ponovo dovela rat i krvoproliće.

Putin ne ratuje samo protiv ukrajinskog naroda, već i protiv samih temelja naših društava: protiv slobode, suvereniteta i vladavine zakona. Ta agresija ne smije uspjeti”, kazala je Truss na početku izlaganja.

Istakla je da moramo izvući pouke iz historije i iz posljedica nedjelovanja.

“Devedesetih je Zapad predugo čekao da započne s djelovanjem. Nismo bilo dovoljno odvažni da spriječimo stravične događaje poput genocida u Srebrenici.

Oklijevanje je samo produžilo borbe. Sarajevo je istrpilo 1.425 dana opsade.

Trebali smo ranije djelovati. Rekli smo da ‘nikad više’ nećemo dozvoliti takvu patnju u Evropi. Pokažimo da smo to i mislili”, rekla je Truss.

Dodala je da nema ustupaka prema ruskoj agresiji te da se na nju mora odgovoriti snagom.

“Ne smijemo dozvoliti da se u Ukrajini rasplamsa dug i sve bolniji sukob. To znači da Ukrajinu podržimo u hrabroj odbrani zemlje.

Moramo biti neumoljivi i u pružanju vojne pomoći, ali i u sankcijama. Ukrajina mora uspjeti. Sad ne smijemo ni za trenutak usporiti”, kazala je ministrica.

U nastavku je kazala da je Velika Britanije rame uz rame s Bosnom i Hercegovinom u Ujedinjenim nacijama osudila invaziju te je pozvala BiH da se pridruži u nametanju sankcija Rusiji kazavši da se time presijeca finansiranje Putinove mašinerije.

“Moramo se čuvati posrtanja.

Niko ne bi trebao gurati Ukrajinu u pregovore pod pritiskom. Moramo podržati Ukrajinu da iz svoje zemlje istisne Rusiju.

Isto tako se moramo suprotstaviti malignom ruskom utjecaju ovdje u Bosni i Hercegovini.

Rusija već pokušava potkopati reforme ostvarene u ovoj zemlji, kao i vaše euroatlantske ambicije.

Potpiruje secesioniste, prijeti jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, rekla je Truss.

Istakla je da to ne može biti prihvatljivo te da će učiniti sve što mogu da istisnu taj maligni utjecaj i da zaštite mir, prosperitet i stabilnost u regiji.

“Kao prvo, radimo na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma, do kojeg se teško došlo.

Zato smo izrekli sankcije prema dva političara, zbog njihove neprihvatljive nacionalističke retorike i negiranja genocida.

Podržavat ćemo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te davati podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu”, kazala je.

Na drugom mjestu, ističe Truss, uložit će u unapređenje ekonomske sigurnosti naše zemlje.

“Kroz British International Investment, Zapadnom Balkanu nudimo iskrene, pouzdane infrastrukturalne investicije.

Cilj nam je da do 2025. godine mobiliziramo 100 miliona dolara investicija koje podržava Velika Britanija, te tome za ovu zemlju dodajemo dvije milijarde funti finansiranja izvoza”, rekla je Truss.

Britanska šefica diplomatije smatra da će taj novac osigurati otpornosti i sposobnost suprostavljanja prijetnji od malignih utjecaja i time će se pomoći energetskoj nezavisnosti naše zemlje, što je, kako je kazala, pitanje od strateškog interesa.

“Kao treće, osnažujemo vašu sposobnost da se sami oduprete sigurnosnim prijetnjama i malignim utjecajima. Naša predanost ovoj zemlji je dugovječna.

Bili smo tu da podržimo krhki mir koji je došao nakon toga, te da pomognemo zemlji da izgradi jedinstvene oružane snage, koje danas ovdje vidimo.

U tim nastojanima, život je položilo 59 britanskih vojnika. Njihovu žrtvu nikad nećemo zaboraviti”, istakla je Truss.

Dodala je da se odnosi naše dvije zemlje u pitanjima odbrane dalje razvijaju.

“Vaše mlade, talentirane kadete obučavamo u vrhunskim britanskim vojnim akademija poput Sandhursta. Neki od njih, neki od vas, su danas ovdje.

Historija nas uči da na agresiju moramo odgovoriti djelovanjem i snagom.

Naša podrška Bosni i Hercegovini, kao i naša podrška Ukrajini, pitanje je našeg vjerovanja u jedan jednostavan princip: pravo naroda da odluči o svojoj demokratskoj budućnosti i da se zaštiti”, naglasila je Truss.

U nastavku je kazala da budućnost Bosne i Hercegovine leži na tom putu, kao i jačem partnerstvu s NATO-om i zemljama poput Velike Britanije.

“Pozivam sve naše prijatelje diljem Evrope da na naše želje i namjere odgovore na isti način.

Da zajedno radimo na jačanju slobode, suvereniteta i vladavine zakona, na dobrobit svih nas”, zaključila je britanska ministrica vanjskih poslova.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.