Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ne krije da je obradovana: “Ohrabruje da smo danas uvjereni kako nismo sami u očuvanju mira i stabilnosti”

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss danas boravi u Bosni i Hercegovini. Sastala se sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, koja je naglasila da je sastanak bio itekako sadržajan.

Naime, radi se o prvoj bilateralnoj posjeti ministrice vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjih pet godina, kao i o prvoj nakon izlaska ove zemlje iz Evropske unije.

Nakon održanog sastanka, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković saopštila je da je susret bio jako sadržan, te da je naglašena čvrsta zainteresovanost Velike Britanije za odnose sa Bosnom i Hercegoivnom.

“Cijeli region i BiH su na važnoj prekretnici. Ili ćemo krenuti putem ka integraciji, ili ćemo dozvoliti da budemo uvučeni u opasne igre kojima je cilj destabilizacija Evrope.

Postoji zajedničko razumijevanje da kriza iz Ukrajine može i da postoje namjere da se prelije na ovaj dio Evrope.

Važno je da naši ključni saveznici, od kojih je Velika Britanija jedan od najznačajnih, podrže želje građana BiH za ulazak u EU i NATO”, navela je Turković na početku obraćanja medijima – prenosi N1.

Bilo je riječi i o blokadi institucija BiH.

“Ona je dovedena na novi, još opasniji nivo finansijskim blokiranjem izbora. Građanima se, po najavi nekih političara, želi oduzeti temeljno pravo da biraju i budu birani.

S druge strane, najavljeni činovi secesije i podrivanja pravnog poretka od strane vladujuće stranke iz RS još nisu zaustavljeni niti poništeni”, rekla je Turković.

Kako je navela, BiH se suočava sa daljnjim pogoršanjem političke situacije, te preostaje nada da će prijatelji BiH razumjeti da je njihova podrška u ovom trenutku od vitalnog značaja, kako za BiH – tako i za mnoge od njih.

“Vjerujemo da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH bila jedna od dobrih poruka svima koji igraju po ruskim notama.

Ohrabruje da smo danas još jednom uvjereni da nismo sami u očuvanju mira i sigurnosti u regiji”, saopštila je ministrica vanjskih poslova BiH.

Bilo je i riječi o nastavku međunarodne vojne misije u BiH. Turković je naglasila da, ukoliko Rusija stavi veto, postoji osnov i potreba da se sigurnosno obezbijedi ovaj dio Zapadnog Balkana.

Govorilo se i o saradnji po pitanju razvoja Oružanih snaga BiH kao garancije mira i napretka države.

Turković je, kako kaže, zamolila i za olakšanje viznog režima za državljane BiH u njihovim nastojanjima da posjete Veliku Britaniju.

“To bi otvorilo vrata boljem razumijevanju i saradnji između dviju država”, istakla je šefica bh diplomatije.

Podsjetimo, Liz Truss će se danas obratiti i Oružanim snagama BiH i tom prilikom poručiti partnerima i saveznicima da ne smije biti povlačenja u podršci Ukrajini, objavilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Šefica britanske diplomacija, kako se navodi, će se direktno obratiti i secesionistima unutar BiH, te im poručiti kako je budućnost zemlje u većem partnerstu s NATO-om.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.