Šefica britanske diplomatije Liz Truss u Sarajevu bez uvijanja: “To se mora zaustaviti ovdje! Vidimo znake miješanja Rusije koji su prijetnja”

Šefica britanske diplomatije Liz Truss održala je danas u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH sastanak sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković s kojom je razgovarala o odnosima Velike Britanije i BiH, ali i aktuelnoj situaciji u Evropi.

Na početku obraćanja medijima, Truss je izjavila kako joj je izuzetno drago što se tokom razgovora s Biserom Turković uvjerila u stanje u BiH.

“Drago mi je što sam došla da lično vidim situaciju i da budem sigurna da Britanija jeste predvodnica u davanju podrške ovoj vrlo bitnoj zemlji.

Pozdravljam i stav Bisere Turković povodom stravične ruske agresije na Ukrajinu. Neophodno je da u BiH radimo još više na zaštiti mira i spriječimo da se zemlja vrati prema sukobu.

Historija je podsjetnik na ono šta se dešava kada se ne suprotstavimo agresiji. Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva, to su samo dva zločina koja su nas užasnuli pa smo rekli kako se u Evropi to nikada više ne smije dogoditi”, rekla je Truss.

Šefica britanske diplomatije je naglasila kako je izuzetno važno spomenuti 100 miliona dolara investicija koje Velika Britanija najavljuje za Zapadni Balkan – javlja Klix.

“Danas vidimo znake miješanja Rusije koji su prijetnja da se vratimo ka mračnim danima i to se mora zaustaviti ovdje. Ovo je pitanje trenutka, biramo slobodu i demokratiju, a ne negativni utjecaj i korupciju.

Danas je Velika Britanija zemlja koja najavljuje novi investicioni paket za Zapadni Balkan u energiju, infrastrukturu kao alternativu investicijama koje dovode do negativnih utjecaja”, pojasnila je.

Također, naglasila je kako kroz NATO žele razvijati i BiH.

“Kao što je rekla Turković, želimo kroz NATO raditi na jačanju sigurnosti i konsolidaciji uspjeha koji vidimo u BiH. Uz situaciju ovdje, moramo pratiti i pitanje evropske sigurnosti u cjelini.

Vidimo rusko miješanje i ovdje, ali narod Ukrajine također treba našu podršku kao i podršku slobodnog svijeta. Moramo biti sigurni da podržavamo one koji se hrabro bore za svoju zemlju.
Čvrsto moramo stajati uz svoje resurse i nastavit ćemo pomagati Ukrajini oružjem koje joj treba da pobijedi. To znači i rad s partnerima u cijelom svijetu na novom planu za obnovu Ukrajine nakon rata”, mišljenja je Truss.

Poručila je kako nije dovoljno stajati sa strane u slučaju Ukrajine već aktivno pomagati u podršci Kijevu.

“Situacija ovdje, ali i Ukrajini pokazuje da moramo naučiti iz prošlosti. Demokratija i sloboda moraju nadjačati autokratsku agresiju. Nije dovoljno stajati sa strane, Velika Britanija mora aktivno pomagati onima koji se bore za slobodu i demokratiju.

Moramo biti dugoročno u tome i ne možemo posustati. Moramo biti sigurni da će Putin izgubiti i Ukrajina pobijediti, da ruska agresija nikada više ne zaprijeti evropskom miru”, ističe šefica britanske diplomatije.

Nakon toga, osvrnula se i na činjenicu da ruska vojska blokira izvoz žitarica iz ukrajinskih luka prema ostatku svijeta.

“Po mom mišljenju, strašno je da Putin hoće cijeli svijet da ucjenjuje i da glad i nedostatak hrane među najsiromašnijima koristi kao oružje. Putin mora ukinuti blokadu ukrajinskog žita, a mi saveznici i partneri moramo žito prebaciti u ostatak svijeta.

Razlog što smo mi uveli sankcije je stravični rat koji Putin vodi u Ukrajini i moramo presjeći finansiranje tog rata. Ne dolazi u obzir ukidanje sankcija i dodvoravanje koje bi Putina učinilo dugoročno jačim”, jasna je bila Truss.

Nakon održanog sastanka, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković saopštila je da je susret bio jako sadržan, te da je naglašena čvrsta zainteresovanost Velike Britanije za odnose sa Bosnom i Hercegoivnom, prenosi N1.

– Cijeli region i BiH su na važnoj prekretnici. Ili ćemo krenuti putem ka integraciji, ili ćemo dozvoliti da budemo uvučeni u opasne igre kojima je cilj destabilizacija Evrope. Postoji zajedničko razumijevanje da kriza iz Ukrajine može i da postoje namjere da se prelije na ovaj dio Evrope. Važno je da naši ključni saveznici, od kojih je Velika Britanija jedan od najznačajnih, podrže želje građana BiH za ulazak u EU i NATO, navela je Turković na početku obraćanja medijima.

Bilo je riječi i o blokadi institucija BiH.

“Ona je dovedena na novi, još opasniji nivo finansijskim blokiranjem izbora. Građanima se, po najavi nekih političara, želi oduzeti temeljno pravo da biraju i budu birani. S druge strane, najavljeni činovi secesije i podrivanja pravnog poretka od strane vladujuće stranke iz RS još nisu zaustavljeni niti poništeni”, rekla je Turković.

Kako je navela, BiH se suočava sa daljnjim pogoršanjem političke situacije, te preostaje nada da će prijatelji BiH razumjeti da je njihova podrška u ovom trenutku od vitalnog značaja, kako za BiH – tako i za mnoge od njih.

“Vjerujemo da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH bila jedna od dobrih poruka svima koji igraju po ruskim notama. Ohrabruje da smo danas još jednom uvjereni da nismo sami u očuvanju mira i sigurnosti u regiji”, saopštila je ministrica vanjskih poslova BiH.

Bilo je i riječi o nastavku međunarodne vojne misije u BiH. Turković je naglasila da, ukoliko Rusija stavi veto, postoji osnov i potreba da se sigurnosno obezbijedi ovaj dio Zapadnog Balkana.

Govorilo se i o saradnji po pitanju razvoja Oružanih snaga BiH kao garancije mira i napretka države.

Turković je, kako kaže, zamolila i za olakšanje viznog režima za državljane BiH u njihovim nastojanjima da posjete Veliku Britaniju.

“To bi otvorilo vrata boljem razumijevanju i saradnji između dviju država”, istakla je šefica bh diplomatije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.