Britanski ambasador Matthew Field bez ustezanja otvoreno progovorio: “Najbolje sankcije su domaće”

“Ne mogu da komentarišem, proces je u toku. Relevante sankcije su na stolu, ali najbolje sankcije su domaće sankcije na dan izbora i na sudovima – poručio je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field tokom konferencije pod nazivom “Harmonizacija sudske prakse u fokusu Pravosudnog foruma za BiH” koja se održava u Mostaru.

Diplomatsku ofanzivu kojoj svjedočimo posljednjih dana, otvoreno su zatražili i predstavnici Inicijative Remembering Srebrenica.

U pismu koje je poslano na 10.000 adresa ključnih osoba u Velikoj Britaniji i pozvao ih da o stanju u BiH upozore svoje predstavnike u Parlamentu, predsjedavajući Inicijative Remembering Srebrenica u Velikoj Britaniji Waqar Azmi je podsjetio na nedavni izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN, u kojem je njemački diplomat mogućnost formiranja paralelnih entitetskih institucija nazvao jednakima secesiji, te je upozorio da zemlji prijeti neposredna opasnost od raspada, sa “vrlo stvarnim” izgledima za povratak sukoba.

Iz Londona se očekuju i nove poruke nakon večerašnjeg online razgovora sa Vanjom Filipović, ambasadarom Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, koji organizira BH UK Network. Tema je, kako je navedeno u najavi, aktuelna situacija u domovini.

Pogledajte šta je rekao Field za N1.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.