Burno u Saboru Hrvatske, zastupnik vikao: “Hidajet je postao veliki Hrvat, još kritikuje što se Vučiću ne uvlaći…”

U Zagrebu je održana sjednica Hrvatskog sabora.

Na dnevnom redu je bila rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o održivoj upotrebi pesticida u drugom čitanju, čiji je predlagatelj Vlada RH.

S obzirom na to da je premijer Andrej Plenković potvrdio rekonstrukciju Vlade, pretpostavlja se da će zastupnici imati komentara na ovu veliku najavu i promjene koje slijede.

Na slobodnom iznošenju stajališta prvi je bio zastupnik Mosta Mir Bulj.

“Skandalozno ponašanje ambasadora Hrvatske Hidajeta Biščevića u Srbiji, maltretira hrvatske političke predstavnike, očito po nalogu šefa diplomatije i Plenkovića.

Ovo je presedan u vanjskoj politici, da u Srbiji godinama maltretira nepolitičke predstavnike, Žigmanova. Hidajet je postao veliki Hrvat, Žigmanov je najveći protivnik Vučića. I on ga kritizira zašto se ne uvlači tom Vučiću, šegrtu četnika Šešelja.

Zamislite da srpski ambasador kritizira tako Pupovca, a sebi prima ratne zločince. Zamislite, da Hrvat nema niti jednog predstavnika u parlamentu, mi imamo 3 predstavnika srpske nacionalne manjine. Bez obzira na bilateralan sporazum sa Srbijom, tamo se to ne poštuje.

Biščević sotonizira Žigmanova što se ujedinio s političkim strankama u Vojvodini, pa bit će da je trebao koalirati s Vučićem. S vama u vladajućoj većini upravlja Pupovac, gospodo iz HDZ-a. Što vam radi ambasador na čelu s Grlićem Radmanom”, vikao je Bulj, piše dnevno.hr.

Stjepo Bartulica se pita kome služi Hrvatska Vlada?

“Nije bitno tko će biti novi ministri, a tko će otići. Stare prakse će se nastaviti, to će nas koštati. Ovih dana sam uputio službeno pitanje Berošu oko naručenih doza cjepiva, po kojim uvjetima i broj doza koje će Hrvatska primiti do kraja 2022. godine. Kome? Tko će se cijepiti?”, upitao je Bartulica.

Karolina Vidović Krišto kaže, Hrvatskom vladaju strukture koje Hrvatsku ne žive i ne zanima ih standard građana.

Idući je za govornicom Marijan Pavliček iz Suverenista.

“Broj Hrvata je 57,900 u Srbiji, tamo Hrvati nisu dizali oružanu pobunu, nisu tražili da se dijelovi Vojvodine pripoje Hrvatskoj. Tamo su Hrvati građani zadnjeg reda, unatoč potpisanom sporazumu. Predstavnici srpske zajednice imaju tri zajamčena zastupnika u Saboru, nekoliko stotina vijećnika.

Hrvati u Srbiji imaju jedno veliko ništa. 2018. u Bereku kraj Sombora cijela generacija učenika odlučila se na nastavu na hrvatskom jezikom, na njih je krenula hajka. Hrvatska diplomacija nije reagirala. Ako je netko sukriv za loš položaj Hrvata u Vojvodini, onda je to hrvatska diplomacija.

Sramotno je da Biščević na božićni domjenak ne pozova Demokratski Savez Vojvodine. Očekujem da ga resorni ministar dovede u red”.

Zastupnica Anka Mrak Taritaš u ime Centra i Glasa govorila je o rastu cijena.

“Građani su navikli na stresove, korona, potres, rat u Ukrajini, živimo sa stalnim nemirom. Jedna od stvari koje to uzrokuju su i cijene.

Svaki utorak se mijenjaju, to dođe kao neka vrsta lutrije, koji će brojevi biti izvučeni ovaj tjedan, a cijena uglavnom raste, niti jedno smanjenje nije dugotrajno.

Ove sedmice još jedno poskupljenje. Bila su druga vremena, no zgodno se s nostalgijom prisjetiti da je eurosuper 1999. godine bio četiri kune, 2018. pisale su se analize hoće li gorivo prijeći psihološku granicu od 11 kuna, a danas neki analitičari najavljuju i 15 kn, uz intervencije Vlade.

Rekordnu cijenu barela smo doživjeli u srpnju 2008. a benzin je koštao 9,75 kn. Barel je bio 40 posto skuplji, a gorivo 20 posto jeftinije. U čemu je štos? Zašto je gorivo tako skupo? Ulogu ima i tečaj dolara koji je porastao. Logično je da neizvjesnost oko situacije u Ukrajini utjecala na tržište.

Pa nije gorivo luksuz. Najviše me smeta zašto su cijene goriva u Hrvatskoj više nego u susjednim zemljama, osim eventualno Italije? U nekima su predizborna vremena, neke su u EU, no imaju jefitnije gorivo”, rekla je Mrak Taritaš.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.