“Čovjek ti je, Senada, teški hajvan”: Rečenice bh. glumca Davora Janjića koje su se generacijama urezale u pamćenje

Sinoć nas je zauvijek napustio legendarni bosanskohercegovački glumac Davor Janjić. Počeo je glumiti vrlo mlad, a iza sebe ima brojna ostvarenja. Ipak, jedno od njih naročito se uvuklo u srca publike, a riječ je o filmu Admira Kenovića “Ovo malo duše”.

“Čovjek ti je, Senada, teški hajvan.

I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže”, rečenice su koje su se urezala u pamćenje starijih generacija, dok su je kasnije naučile i one mlađe, bez obzira jesu li pogledale film koji je obilježio mnoga djetinjstva.

Nažalost, lik koji je izgovorio više nije s nama, a riječ je o bh. glumcu rođenom u Tuzli Davoru Janjiću.

Kada se pojavio u filmu Kenovića, koji je početkom ove godine proslavio 35 godina od svoje premijere, Davor je imao svega 17 godina, a utjelovio je lik Nihada – mladića koji odrasta u selu poslijeratne Bosne. Njegova majka je teško bolesna i ima samo jednu želju – da se Nihad oženi.

Kako roditelji žele što prije izvesti svoju djecu na pravi put i pomoći im da “imaju svoj hljeb”, većina brakova biva dogovorena i inicirana materijalnim interesima roditelja budućih mladenaca.

To biva slučaj i kod Nihada koji, pored Senade (Branke Bajić) koja mu se dopada, mora stupiti u brak s djevojkom koju mu je izabrao otac Ibrahim (Branko Đurić).

Nakon smrti Nihadove majke, njegov otac ponovo se ženi, a odnosi u porodici se mijenjaju. Nihad mora nastaviti živjeti sa ženama prema kojima nema nikakvih emocija, što je glavni fokus ove komedije, ali prije svega drame o odrastanju.

Na tužnu vijest o gubitku legendarnog glumca, oglasio se i sam Kenović koji je istakao koliko je šokiran jer Davora više nema.

“Ovo je nemjerljiv gubitak, izgubili smo jednog od najtalentovanijih glumaca. Veoma sam tužan, izrazio bih svoje duboko žaljenje i sućut”, rekao je reditelj za Klix.ba.

Janjić je, podsjetimo, rođen 1969. godine u Tuzli, dok je u Sarajevu na Akademiji studirao filmsku glumu u Studiju za mlade glumce.

Period od 1991. do 1996. proveo je u Londonu, dok se 1997. preselio u Sloveniju.

U glumi se okušao kao vrlo mlad , a još neka od ostvarenja po kojima ga pamti publika s naših prostora su “Život sa stricem”, “Gorila se kupa u podne”, “Blues za Saru”, “Kuduz”, “Duhovi Sarajeva” i brojni drugi.

Davor Janjić je preminuo u 54. godini u Beogradu.

Pogledajte legendarni isječak iz filma “Ovo malo duše”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.