Dedo, naturščik, gospodin: Na današnji dan preminuo je legendarni glumac Zaim Muzaferija

Prije tačno 19 godina u Visokom je preminuo jedan od velikana bosanskohercegovačkog glumišta i nadaleko poznati filmski, televizijski i teatarski glumac, te profesor njemačkog i francuskog jezika – Zaim Muzaferija.

U krugu porodice, 5. novembra 2003. godine preminuo je čovjek koga su prepoznavale generacije ljubitelja jugoslovenskih filmova, kao i brojnih predstava koje je Muzaferija igrao širom bivše države.

Muzaferija je ostvario više od šezdeset uloga u filmu i televiziji.

Počeci njegovog glumačkog rada sežu još u gimnazijske dane kada je radio kao “šaptač”. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao oko osamdeset pozorišnih komada u Amaterskom pozorištu Visoko.

Prvu nagradu dobio je na Prvom festivalu amaterskih pozorišta BiH u Travniku, i to za režiju predstave Dnevnik Ane Frank. Nakon toga seli se u Travnik gdje je preuzeo tamošnje Amatersko pozorište.

U februaru 1961. godine ostvario je prvu filmsku ulogu u filmu Veljka Bulajića Uzavreli grad, gdje je imao epizodnu ulogu. Za ulogu u tom filmu nagrađen je specijalnom nagradom na festivalu u Puli.

Njegova glumačka karijera pretežno je protekla u epizodnim ulogama, ali one su ostavljale dublji trag negoli neke glavne uloge.

Igrao je uglavnom rustične likove plemenite naravi, a posebno su se isticale nagrađivani filmovi Praznik (1967) Đorđa Kadijevića i Mali vojnici (1968) Bate Čengića.

Za ulogu podvornika u filmu Stanica običnih vozova Nenada Dizdarevića dobio je 1990. Zlatnu arenu na Pulskom festivalu.

Posebno značajnu ulogu ostvario je u TV-drami Jagoš i Uglješa Bate Čangića, a najdraže su mu uloge bile u filmovima Žena s krajolikom Ivice Matića i Ovo malo duše Ademira Kenovića – prenosi Radio Sarajevo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.