Da li će porodilje dobivati po 1000 KM? Naša stranka o incijativi Novalića: “Mjera koju on najavljuje može biti samo preporuka kantonima, ne i obaveza…”

Povodom izjave premijera FBiH, Fadila Novalića, kako je uputio inicijativ u predsjedavajućima oba doma Parlamenta FBiH za usvajanje zakona kojim bi sve porodilje u entitetu dobivale po 1.000 KM, reagirali su iz Naše stranke.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Fadil Novalić i Vlada FBiH godinama odbijaju napore da se formira Fond za porodilje na nivou FBiH, a novim prijedlogom zakona Novalić cementira teritorijalnu diskriminaciju.

Transfer od 200 miliona KM koje spominje je redovni godišnji transfer na koje su kantoni računali u svojim budžetima. Zbog toga mjera koju Novalić medijski najavljuje može biti samo preporuka kantonima, ne i obaveza.

Naša stranka godinama insistira na uspostavi Fonda za porodilje na federalnom nivou, podršku Zakonu o radu 2015. godine uslovili smo upravo ovom inicijativom.

Da riječ premijera Novalića ne znači ništa pokazala je i činjenica da do danas Fond nije formiran. U osmoj godini mandata premijer nas redovnim transferima uvjetuje da podržimo Budžet koji opet dolazi s nekoliko mjeseci zakašnjenja i bez javne rasprave.

Novca imamo ali se njime Vlada Federacije BiH razbacuje. Propali projekt HE Vranduk će nas koštati 40 miliona KM, katastrofalnim vođenjem projekta tunela Hranjen bacili smo neplaniranih 40 miliona KM, a Termoblok 7 nas je već koštao 233 miliona.

Istovremeno Vlada FBiH ponižava penzionerke i penzionere s jednokratnom pomoći od 50 KM, diskriminira zaposlene i nezaposlene porodilje i ismijava radnice i radnike s prijedlogom minimalne plate od 550 KM.

Naša stranka neće odustati od svog prijedloga, insistirat ćemo kao i do sada na formiranju Fonda na federalnom nivou, a tamo gdje smo vlast s koalicionim partnerima rješavamo ovo pitanje na jedini ispravan način, bez diskriminacije i Konkretno u Kantonu Sarajevo pokazali smo da novca u budžetima ima i kako se njime odgovorno raspolaže, te osigurali 29 miliona KM za naknade porodiljama.

Drago nam je da Fortina vlada kreira politiku i na nivou Federacije BiH, ali sprovođenje ovih politika ne može raditi nesposobna Vlada FBiH – zaključuje se u saopćenju.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.