Denis Zvizdić izričito poručio: “Neobjašnjivo zašto je to tako i nema opravdanja da u najmnogoljudnijem kantonu nema autoputa niti brze ceste”

Posljednje Vijesti

U posjeti Vladi Tuzlanskog kantona danas je boravio Denis Zvizdić predsjedavajući Predstavničkog doma skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je s premijerom TK Kadrijom Hodžićem i ministrima u Vladi Tuzlanskog kantona razgovarao o mogućnostima da Predstavničkog doma PSBiH da pomogne lokalnoj zajednici.

Fokus je i ovoga puta bio na putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona kao najmnogoljudnije zajednice u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Ne može niko osporiti činjenicu da se Tuzlanski kanton sa svim svojim kapacitetima nalazi u jednoj vrsti cestovne blokade, zato što ja kako znam nema niti jednog metra izgrađenog autoputa niti brze ceste i to jeste neobjašnjivo zašto je to tako u najmnogoljudnijem kantonu i to nema opravdanja, svi koji smo i ranije bili u vlasti snosimo odgovornost zbog ove situacije kojoj danas svjedočimo – izjavio je Denis Zvizdić.

On je pozvao na konkretno djelovanje i kazao da je moguće iznaći sredstva za rješavanje tog problema ukoliko imamo dobre projekte, u prvoj fazi izgradnjom trećih traka kako bi se povezali Tuzla i Sarajevo, a paralelno s tim i izgradnja brzih cesta.

– Zalažem se za harmonizirani i integrirani razvoj Bosne i Hercegovine u skladu s onim komparativnim prednostima koje ima svaki drugi dio Bosne i Hercegovine. Tuzla je ekonomski bazen koji ima značajan udio u ekonomskom razvoju BiH. Tuzla ne treba nešto da traži, njoj to pripada – izjavio je Zvizdić.

Ispred Vlade Tuzlanskog kantona obratio se premijer Vlade TK Kadrija Hodžić koji je kazao da će nastaviti s lobiranjem u institucijama Bosne i Hercegovine za cestovnu deblokadu.

– Jedan od razloga neuspjeha do ovoga trenutka u rješavanju putne blokade TK jeste slabo lobiranje. Zbog toga smo preuzeli krupne korake da lobiramo za prava koja nam pripadaju. Mi ćemo nastaviti taj proces, evo i ovaj sastanak je danas protekao u znaku lobiranja – izjavio je premijer TK Kadrija Hodžić.

Tokom konferencije za medije govorilo se i o blokadi institucija Bosne i Hercegovine za koju je Zvizdić kazao da je smatra neustavnom i protivzakonitom – prenosi Fena.

Leave your vote