Denis Zvizdić makar tako “ushićeno” kaže: “Ovo je pobjeda države Bosne i Hercegovine, Ustavni sud ukinuo zaključke NSRS”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je da je BiH još jednom pobijedila nakon što je, kako je saopćio dobio odluku Ustavnog suda BiH, opo zahtjevu 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

“Ustavni sud je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane. Još jedna pobjeda države BiH”, napisao je Zvizdić na Twitteru.

Riječ je o zahtjevima poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora po Ustavu između RS i BiH koji se odnosi na akte donesene na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Ukinute odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u “Službenom listu Bosne i Hercegovine”.

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a te zaključke koji se odnose na prijenos nadležnosti koje je usvojila NSRS krajem prošle godine.

Ustavni sud je odluku donio po zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i entiteta RS.

Sud je ukinio zaključke u vezi s informacijom o pravosudnim institucijama BiH, zaključke u vezi s informacijom o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti, te u oblasti indirektnog oporezivanja.

Ukinute odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH.

Ustavni sud je ustvrdio da postoji spor u vezi s ovim aktima. Riječ je o dokumentima koje je Narodna skupština RS-a usvojila 10. decembra prošle godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.