Denis Zvizdić se javno oglasio o prijetnjama iz SNSD-a: “Bujrum! Ako misle da to mogu uraditi” “Što se tiče Dodika ja nikada nisam mislio da će on doživjetu tu metamorfozu da će raditi za interese BiH”

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić (NiP) komentirao je političke aktuelnosti u BiH sa posebnim osvrtom na formiranje nove Vlade Federacije, državnu koaliciju te ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Zvizdić se tokom gostovanja u programu BHT-a osvrnuo na mogućnost da u narednih trideset dana SDA odustane od želja za učestvovanjem u novoj Vladi FBiH i dopusti vladajućoj koaliciji da nastavi sa procesom formiranja vlasti.

“Mislim da bi to bio logičan i korektan potez, da li će se to dogoditi, postoje institucije koje moraju uspostaviti načela parlamentarne demokratije u BiH ili ćemo imati produženje tehničkog mandata Vlade FBiH i naredne četiri godine, što ne da niko ne želi, već takva praksa ne postoji u bilo kojoj demokratskoj državi”, kazao je Zvizdić.

Istakao je i da građani ne žive u monarhiji već u demokratiji te da je vrijeme da stranke koje ne mogu napraviti parlamentarnu većinu na nivou FBiH, bez obzira na izborni rezultat, prihvate da nemaju koalicioni kapacitet da naprave novu Vladu FBiH.

“Ne mislim da je SDA pustila državni nivo, nego jednostavno nisu imali kapacitet da blokiraju, ali mogu shvatiti ponašanje svih stranaka koje su bile vladajuće u prethodnom periodu, a koje su sada opozicija. Važno je da nova koalicija na državnom i federalnom nivou se ponašaju odgovorno i da u javni prostor vratimo argumente i činjenice, da se ne bavimo rigidnim populizmom”, smatra Zvizdić.

Istakao je da se BiH nalazi pred veoma izazovnim periodom zbog globalnih i regionalnih političkih kretanja.

“Naši su se susjedi na neprincipijelan način miješali u unutrašnje odnose u BiH i očekujem da u narednom periodu podignemo te odnose na jedan veći nivo”, rekao je Zvizdić.

Smatra i da će dolaskom Elmedina Konakovića na poziciju ministra vanjskih poslova BiH regionalni odnosi poboljšati.

Komentirao je Zvidzić i da li postoji mogućnost da se DF “prikloni” strankama Trojke.

“Na to se i čekalo. Trojka je korektno pružila ruku za saradnju DF i očekivala da će oni naći snage da se odvoji od SDA i postane dio novih koalicija. Prema istupima ljudi iz vrha DF-a to se očigledno neće dogoditi, a SDA u svakom nastupu uzima DF kao dio svoje koalicije iako o tome ne postoji sporazum, ali mislim da DF koristi narativ koji je veoma sličan narativu SDA, a koji je neutemeljen na relevantnim argumentima.

Ja bih zaista volio da mi neko konačno kaže šta je Četvorka prepustila u HDZ-u ili SNSD-a, a da oni nisu imali na državnom nivou”, poručio je Zvizdić.

Smatra da DF i SDA kriju ko je bio koalicija na državnom nivou u prethodnom mandatu te da su pred Četvorku postavljene “crvene linije” koje su te stranke ranije “gazile”.

“Neće nikada biti isporučen Izborni zakon onako kako to želi HDZ ili bilo kojoj stranci. Nećemo nikada otići ispod crvene linije kada govorimo o državnoj imovini. Nećemo nikada napustiti naše zalaganje na putu EU i NATO integracija ili raditi bilo šta što je na štetu Bošnjaka”, kazao je Zvizdić.

Odgovorio je Zvizdić i da li je ikada očekivao promjenu Milorada Dodika i kako komentira SNSD-ovu najavu da će razmisliti o partnerstvu sa Trojkom na državnom nivou.

“To su isprazne prijetnje da će oni preispitati partnerski odnos ili uzeti nekoga drugoga. Evo moja poruka, ako to misle da mogu uraditi- bujrum. Što se tiče Dodika ja nikada nisam mislio da će on doživjetu tu metamorfozu da će raditi za interese BiH.

Ovaj put je to otišlo očito u metastazu kada govorimo o jednoj mržnji prema državi BiH i kreiranju fikcije da je RS država, ali moram reći da mi nismo u pratnerstvu sa Dodikom već ustavnim i političkim sistemom koji je proizveo Dodika kao vladajuću partiju”, poruka je Zvizdića.

Ponovio je kako je siguran da će se Dodik ponašati u skladu sa prilikama koje dolaze, a koje ne idu u prilog njegovim politikama poput odnosa Evrope prema Rusiji i Vladimiru Putinu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.