Denis Zvizdić se oglasio, apsolutno ne želi da kije ljutnju: “Opet su neofašisti divljali i uništavali Partizansko groblje u Mostaru”

Zamjenik predsjednika NiP-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić oglasio se na Facebooku nakon što je ponovo oštećeno Partizansko groblje u Mostaru.

– Opet su neofašisti divljali i uništavali Partizansko groblje u Mostaru.

Razbijeno je 700 ploča, kamenih svjedoka antifašizma. Nije to puko razbijanje kamena, to je zloslutna poruka koja već tri desetljeća živi u glavama naredbodavaca ovoga bezumnog čina.

To je i poruka Evropi, koja je prije samo mjesec dana proslavila Dan pobjede nad fašizmom, da mladi neofašisti i njihovi stari ideološki naredbodavci iz zločinacke tkz. “Herceg-Bosne” ne prihvataju evropske i civilizacijske vrijednosti.

Naš odgovor i naša poruka je da ćemo ponovo obnoviti spomenički kompleks Partizanskog groblja u Mostaru, kako smo to učinili i 2018. godine, da bi buduće generacije znale da je fašizam zlo i da se protiv njega treba boriti svim institucionalnim sredstvima.

A ukoliko najnovija devastacija i dalje ima za cilj realiziranje ideje da se umjesto “Partizanskog groblja” u Mostaru napravi rezidencijalno naselje – to se neće dogoditi jer to nikada nećemo dozvoliti!

Partizansko groblje je jedna od najljepših kockica u mozaiku bosanskohercegovacke baštine, i jedan od najljepših spomenika u Evropi koji materijalizira trajnu zahvalnost onima koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma.

Zbog toga se nadležne institucije, posebno gradonačelnik i predsjednik gradskog Vijeća Mostara, moraju uključiti, iskreno i konkretno (acta, non verba!), i pronaći i vandale i naredbodavce. To vam je i posao, i odgovornost, i obaveza – poručio je Zvizdić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.