Denis Zvizdić u nevjerici zbog sumnjivih poruka iz Hrvatske: “Ti bi ovo morao znati jer si ministar vanjskih poslova a ne pripravnik u ministarstvu!”

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić oštro je regovao na izjavu ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana o raspisivanju izbora u BiH, saopćeno je iz Predstavničkog doma PSBIH.

U suludoj utrci protiv Milanovića

U reakciji Denisa Zvizdića navodi se da izjava ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Grlića Radmana u kojoj kaže da bez obzira na odluku Suda BiH smatra da je CIK neustavan i nezakonit, osim što predstavlja udžbenički primjer direktnog miješanja u unutrašnje poslove suverene države Bosne i Hercegovine, istovremeno je i izraz nepoštovanja političke nazavisnosti BiH, njenih pravosudnih institucija i u konačnici, dobrosusjedskih odnosa.

– U suludoj utrci protiv Milanovića, koji je trenutni prvak u rasističkim i uvredljivim porukama prema BiH i Bošnjacima, Grlić Radman potpuno pogrešnim pristupom temi koju pokušava da komentariše, derogira međunarodne akte koji su temelj međudržavnih odnosa u Evropi, smatra zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH Denis Zvizdić.

On u reakciji navodi kao podsjećanje ministru Radmanu Grliću da je jedan od takvih akata i Helsinška deklaracija u kojoj, u dijelu koji nosi naslov ”Nemiješanje u unutarnje stvari”, piše sljedeće:

“Države sudionice suzdržat će se od svakoga oblika zadiranja, izravnog ili neizravnog, pojedinačnog ili kolektivnog, u unutarnje ili vanjske poslove što potpadaju pod domaće pravosuđe druge države sudionice, neovisno o njihovim međusobnim odnosima.

Istovremeno, države će se u svim okolnostima suzdržati od svakoga akta prisile koji ima za cilj da svojim interesima potčine drugu državu sudionicu u pravima što proizlaze iz njezinoga suvereniteta, osiguravajući za sebe prednost bilo koje vrste”, prenosi Fena.

Nažalost nije svjestan

Grlić Radman bi, kako ističe Zvizdić, ovo morao znati jer je ministar vanjskih poslova, a ne pripravnik u ministarstvu, kao što sigurno zna da je nedopustivo segmentiranje sudskih odluka, da se sudske odluke ne komentarišu nego provode i da ista pravila u međunarodnim odnosima važe i za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu.

Zvizdić u reakciji također navodi da, nažalost, Gordan Grlić Radman svjestan da u utrci za najekstremnijeg desničara Hrvatske zaostaje iza Milanovića, inače osobe poganog riječnika, instrumentalizira vještački kreiranu predodžbu o “neravnopravnosti hrvatskog naroda unutar BiH”, promovirajući, protivno evropskim vrijednostima i zdravom razumu, etnocentristički model koji je potpuno stran duhu i biću Bosne i Hercegovine koja je stoljećima poznata po međukulturnom prožimanju.

– Zbog toga se i postavlja pitanje: da li oni koji ne poznaju dovoljno historiju BiH, njenu prošlost i sadašnjost, mogu uopće govoriti o njenoj budućnosti.

Sasvim sigurno ne mogu, sve dok ne odustanu od tutorskog refleksa i ne okrenu se uspostavljanju međudržavnih odnosa utemeljenih na evropskim vrijednostima, demokratskim standardima, normama međunarodnog prava i međusobnom uvazavanju, a uz navedeno, prije će se doći do rješenja koja će omogućiti stabilnost i prosperitet čitavog regiona.

I naravno, dobro je da komšije u BiH i u regionu znaju da će biti gubitnik svako ko želi ili namjerava na bilo koji način uvrijediti ili potcijeniti bošnjački narod koji je neizostavan subjekt državotvornog, političkog i kulturnog bića BiH, navodi se u reakciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH Denis Zvizdić, saopćeno je iz Predstavničkog doma PSBiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.