Dobra vijest u najavi: Nijemci u ovom dijelu BiH bi mogli otvoriti fabriku, mjerkaju tri lokacije

Predstavnici njemačke kompanije WET GmbH & Co.KG Wuppertal, koja se bavi proizvodnjom uređaja za domaćinstva, tačnije sanitarnih proizvoda i instalacionih sistema, tehnologije odvodnje i cijevnih sistema, posjetili su od 19. do 21. jula Bosnu i Hercegovinu i tom prilikom obišli tri lokacije u Banja Luci, Laktašima i Kostajnici, koje su im potencijalno interesantne za pokretanje proizvodnje.

Kako su za Nezavisne novine potvrdili iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i Ministarstva privrede i preduzetništva RS, gosti iz Njemačke bili su izuzetno zadovoljni ponuđenim uslovima i u roku od tri mjeseca daće odgovor da li su se opredijelili za jednu od tri lokacije koje su im predstavljene, a riječ je o Poslovnoj zoni Ramići (okolina Banje Luke), kompaniji Termo-klima Laktaši i opštini Kostajnica.

Ukoliko dođe do realizacije projekta, nova kompanija bi trebalo da zaposli 150 radnika, uz planiran promet u iznosu od oko 40 miliona eura (80 miliona KM).

Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva RS, kazao je da se nada da će BiH dobiti još jednu veliku inostranu investiciju.

“U naredna tri mjeseca trebalo bi bi da dobijemo odgovor.

Bilo je riječi o nekih 150 radnika koji bi bili zaposleni u prvom trenutku, a za kasnije zaista ne znam.

Realizacija ovog posla imala bi višestruki značaj, prije svega zbog zapošljavanja”, kazao je on i iznio detalje i zahtjeve na kojima insistiraju iz “Wuppertala”.

“Ono što je nama prezentovano sa njihove strane jeste da im je potrebno od 17.000 do 20.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora i negdje od 40.000 do 50.000 kvadrata kompletnog prostora koji im treba za poslovanje.

Radi se o proizvodnji cijevi za odvod, dovod, kao i uređaja za vodovod i kanalizaciju za domaćinstva”, pojasnio je Mitrović.

Proizvodi iz pogona, kako je rekao resorni ministar, izvozili bi se i van Republike Srpske, a ne samo za njene potrebe.

“Ako sam mogao dobro zaključiti iz razgovora, mislim da se to odnosi na ovaj dio Evrope, zemlje zapadnog Balkana i države koje su naslonjene na BiH i Republiku Srpsku”, istakao je Mitrović, naglasivši da su iz “Wuppertala” bili prijatno iznenađeni uslovima koje BiH i Republika Srpska pruža ju potencijalnim investitorima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.