Dobro ste pročitali i to je izgleda moguće; Milanović oduševio ruske provladine medije: Konačno jedan razuman evropski lider

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović postao je prava zvijezda ruskih prokremaljskih medija, koji ga ističu kao “konačno jednog razumnog evropskog lidera”, a njegove izjave o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misija pravi su melem za tamošnje proputinovske medije, piše Jutarnji list.

“Hrvatski predsjednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usuđuju reći”, kazao je za portal na ruskom jeziku Russia Today direktor moskovskog Centra za evropska pitanja i strategiju Timofej Bordačov.

Ruski mediji dali su izjavama predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini veliki prostor. “Deficit jedinstva u NATO-u”, “Ukrajini nije mjesto u NATO-u”, “Hrvatska će povući svoju vojsku iz NATO-a u slučaju sukoba”, “Odgovornost za eskalaciju je na Washingtonu, kaže hrvatski predsjednik”, “Kijev osupnut i razočaran izjavama iz Hrvatske”, samo su neki naslovi ruskih medija o Milanovićevim izjavama.

Ruski mediji pišu kako je Milanović prvi kazao ono što muči mnoge Evropljane te navode kako je među članicama NATO-a u vezi s Ukrajinom došlo do velikog razmimoilaženja te da i mnogi (ne navode o kojim se zemljama radi) razmišljaju slično i ne žele ni “ginuti za Ukrajince” niti se “sukobiti s Rusijom”.

Ruski mediji uvjereni su da će “Milanovićevim putem uskoro krenuti i mnogi drugi evropski lideri”. Doduše, pišu da je zasad samo Češka izjavila kako je spremna poslati svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Ruski mediji navode kako je “Milanović shvatio” da nije Rusija ta koja izaziva sukobe te da ne namjerava nikoga napasti, ali je ponašanjem NATO-a i najavom daljnjeg širenja na istok sigurnost Rusije dovedena u pitanje.

Ipak, podsjetimo da je američki predsjednik Joe Biden kazao kako NATO neće slati svoje trupe u Ukrajinu, nego će pojačati i pomoći svojim istočnoevropskim članicama tzv. skupine B 9, SAD je poslao već 8.500 vojnika, a neki ruski mediji govore da je u pripremi za razmještanje po Istočnoj Evropi spremno još najmanje 40 hiljada američkih vojnika.

“Hrvati će povući sve svoje vojnike”, piše portal Nastojašćeje vremja (Sadašnjost), a portal Lenta navodi kako je mnogima u EU jasno da “Washington želi gurnuti Evropu u sukob s Rusijom”, a Timofej Bordačov ističe kako zbog toga “sve više evropskih zemalja iskače iz nametnutog jedinstva NATO-a”.

“Francuska i Njemačka se drže po strani, a ako Kijev izazove sukob u Donbasu ili počne djelovati protiv Rusije, mnoge zemlje EU će se distancirati od sukoba na način kako je to učinila Hrvatska”, kaže Bordačov.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.