Đonlagić žurno odgovorio Radončiću nakon što se okomio na Komšića: “Ne biraju narodi nego građani”

“Moramo učiniti sve da Bošnjaci i četvrti put ne izaberu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva”, kazao je lider SBB-a Fahrudin Radončić u intervjuu za mostarski Večernji list.

Nakon objavljenog intervjua uslijedila je i reakcija Dženana Đonlagića, zastupnika DF-a u Predstavničkom domu PSBiH.

„To se neće pitati Fahrudin Radončić, nego samo građani sa pravom glasa koji će birati članove Predsjedništva BiH. Neka građani na izborima kažu šta misle o ovome naopakom tumačenju Ustava BiH. Narodi ne biraju, nego građani. U Predsjedništvu BiH ne sjede predstavnici naroda!“, napisao je Džonlagić.

Podsjećamo, izmjene Izbornog zakona BiH čini se, bar za sada, su nemoguća misija.

Tokom jučerašnjeg dana u javnosti su se pojavile glasine da bi u narednih desetak dana u Briselu mogao biti održan još jedan krug pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Navodno, u Briselu bi se uz medijaciju najviših zvaničnika trebalo razgovarati o izbornom modelu po principima o kojima se pregovaralo u Sarajevu, te paketu integriteta koji pretpostavlja tehničke izmjene zakona.

Podsjećamo, principi o kojima se pregovaralo u Sarajevu nisu zadovoljili provođenje presuda Evropskog suda za prava niti Mišljenje Evropske komisije na koje je Evropsko vijeće u svojim posljednjim zaključcima skrenulo pažnju.

Međutim, kako iz više izvora saznaje Novinska agencija Patria, u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini uopće nisu poznate informacije o skorijim pregovorima, te se vjerovatno radi o nagađanjima koje su više izraz želja zvaničnog Zagreba, negoli o saznanjima koja upućuju na otvaranje nove runde razgovora.

Podsjećamo, državni parlamentarci Dženan Đonlagić (DF) i Damir Arnaut (NS) tvrde da HDZ tehnička poboljšanja izbornog procesa uslovljava elektorskim modelom izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i promjenom načina izbora članova CIK-a.

Ovo su danas izjavili novinarima tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu. Đonlagić je više puta kazao da je DF-u neprihvatljiv prijedlog da vrijednost glasova bude različita.

“Svaki model nejednake vrijednosti glasa je neprihvatljiv”

Naglasio je da HDZ integritet izbora uslovljava i time da Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine mora biti uključen u izbor članova Centralne izborne komisije (CIK).

“Svaki model nejednake vrijednosti glasa je neprihvatljiv. Dio razgovora o integritetu izbornog procesa je uslovljen od HDZ-a pričom o načinu izbora čanova CIK-a. To je prepreka. Druga prepreka je da nemamo poltičkih predstavnika SNSD-a uopće. Oni drže kontrolni paket u Domu naroda i to ne može proći bez njih”, ukazao je Đonlagić tada.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.