Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte direktan: “Sada je jedini pravi odgovor Čoviću i Dodiku stvaranje državotvornog bosanskog fronta”

Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte se oglasio na Facebooku.

Njegovu objavu prenosimo u nastavku.

“Stvaranje državotvornog bosanskog fronta sada jedini pravi odgovor Čoviću i Dodiku.

Nema ko se nije začešljao da se utrpa u državnu i entitetsku vlast i pozicije.

Posebno su glasni političari iz stranaka koje za nivo Parlamentarna skupština BiH i Parlament FBiH nisu među prve četiri, odnosno nisu pobjednici izbora. Žele kreirati lažnu percepciju kako jesu, kako su bitni, a zapravo broj osvojenih glasova jasno pokazuje da to nisu!

Dalje ću se osvrnuti samo na dio koji se tiče stvaranja parlamentarnih većina za nivo entiteta i države. Na kantone ne želim trošiti ovdje riječi, jer tu se vlast formira na osnovu potrebe rješavanja javnih usluga lokalnog karaktera, što se razlikuje od kantona do kantona.

Kada govorimo o rezultatima na državnom i entitetskom nivou, izborni pobjednici bosanskog političkog faktora su SDP, DF i SDA.

Na državnom nivou ove tri stranke zajedno imaju oko 470 hiljada glasova. Ovo su naprosto činjenice u onome kako su se izjasnili oni koji su izašli na izbore i glasali.

Broj od skoro pola miliona glasova za SDP, DF i SDA govori da su građani glasali za državu i njenu zaštitu iznad svega. Po meni, ključna poruka održanih izbora je upravo to: država i politička borba za očuvanje ključnih državnih institucija, i to Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH.

Isto tako, dosta je vala i ponavljanja otrcane fraze od strane gubitnika izbora kako su HDZ i SNSD nezaobilazani u formiranju vlasti. To nije prava priča!

Stvaranje državotvornog bosanskog političkog fronta je jedini ispravan put. Ovo je prava i istinita priča!

Ovakav front u političkom smislu bi bio najmoćniji i najodgovorniji odgovor već najavljenom nastavku političkog saveza Čovića i Dodika, odnosno HDZ-a i SNSD-a.

Pravi politički pencilin savezu HDZ-a i SNSD-a može biti samo snažan politički savez bosanskog političkog fronta na liniji SDP, DF i SDA.

Ovo je strateški politički odgovor nasrtaju na suverenitet države i od strane Zagreba i od strane Beograda, te nasrtaju na cementiranje etničkih linija i podjela unutar države.

Ako se ne uspostavi bosanska politička platforma predvođena izbornim pobjednicima na nivou države i entiteta SDP, DF, SDA, to će onda značiti samo jedno, da su Dragan Čović i Milorad Dodik neprikosnoveni politički šefovi u zemlji.

Bosanski politički front SDP, DF, SDA ima i natpolovičnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bez HDZ-a.

Važno je istaći da su i građani na izborima za kandidatske liste za nivo državnog i entitetskog parlamenta najsnažniji podršku i dali strankama SDP, DF, SDA.

U entitetu Republika Srpska ove tri stranke su zajedno stale u važan politički projekat “Pokret za državu”! Sve tri stranke su osvojile direktne mandate poslanika u Narodnoj skupštini RS. Važno je ovo!

Jedini politički pencilin da se ublaži politička poluga između Čovića i Dodika je državotvorno, nadstranačko, političko savezništvo.

Ovo pitanje će odrediti buduću stabilnost države i njenih institucija.

Svaka druga kombinacija, kakva god bude i ako se desi će još više osnažiti antidržavne politike iznutra i izvana.

Velika politička odluka je pred nama. Mnogo je kombinacija, strijelaca, pravaca, pojedinaca, stranaka, mešetara, lešinara, ali samo je jedan pravac ispravan.

Taj pravac se zove država Bosna i Hercegovina iznad svega”, naveo je Đonlagić na Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.