Potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić nakon sastanka u OHR-u otkrio: “HDZ je od Schmidta tražio da ne razdvaja politički i tehnički dio Izbornog zakona”

Potpredsjednik DF Dženan Đonlagić rekao je nakon sastanaka sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom da je savjetnica predsjednika HDZ-a Dragana Čovića tražila da se politički i tehnički dijelovi paketa ne donose odvojeno.

Bila je reakcija da je tražila od visokog predstavnika da još jedanput razmisli da ne donosi ovu odluku vezano za integritet izbornog procesa, nego da to odgodi za septembar, pa da donese cijeli paket”, rekao je

Dodao je da je dio koji se tiče integriteta izbornog procesa dobar i da je iskomuniciran sa Centralnom izbornom komisijom.

“Što se tiče politićkog dijela mislim da je glas građana u posljednjih nekoliko dana koji smo čuli jednim dijelom moguće utjecao da se ovo sve odgodi.

Ali ja ne mislim da je ovo završena priča, ja sam stekao utisak da će početkom 9 mjeseca ovo ponovo biti na stolu, vezano za politički dio.

Visoki predstavnik je imao povišen ton u kontekstu nefunkcionalnosti Federacije BiH, pogotovo vezano za poziciju u kojoj se našao Ustavni sud FBiH koji ostaje praktično nepopunjen, bez pet sudaca unutar suda”, rekao je Đonlagić.

On je na sastanku rekao Schmidtu da je to tačno ali da treba jasno adresirati krivca za takvu blokadu u kojoj se Federacija Bih našla, konkretno predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru.

“Vezano za ovaj politički dio, nikakvi etnički cenzusi, procenti ne dolaze u obzir, jer na kraju krajeva vi ne možete nikakvom matematiku dovesti u situsaciju bilo kojeg građanina da nema pravo da bude kandidat”, rekao je Đonlagić.

Dodao je da on nije shvatio da će biti novih sastanaka u OHR-u tamo negdje do kraja augusta ili početkom septembra.

“Vezano za ova rješenja koja bi nudila neko cementiranje procenata ili etničkih kvota, to za nas ne dolazi u obzir. Ne postoji opcija po kojoj bi mi mogli pristati na takvo rješenje.

U ovom trenutku mislim da BiH treba ići na izbore pod postojećim pravilima”, rekao je Đonlagić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.