Dženan Đonlagić žustro odgovorio i brutalno poklopio Božu Ljubića: “Uzalud se nada etničkoj podjeli i disoluciji BiH”

Dženan Đonlagić, državni zastupnik i član Interresorne radne grupe Parlamenta BiH za izmjene Izbornog zakona BiH osvrnuo se na tvrdnje Bože Ljubića predsjednika Glavnog vijeća tzv. HNS-a.

Ljubić je poručio da navodno kod domaćih političkih činioca, posebno u Sarajevu, sazrijeva uvjerenje da je došlo vrijeme da se pristupi promjeni Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje svim konstitutivnim narodima.

“Do sada su samo gospodin Radončić i gospodin Konaković, a koji u državnom parlamentu ne posjeduju nikakav politički kapacitet, pokazali spremnost za usvajanje HNS-ovih anticivilizacijskih prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH. S druge strane, sve probosanske i građanske partije, nisu spremne da prihvate HNS-ove anticivilizacijske prijedloge. Sve one imaju svoje prijedloge, i to onakve koje otklanjaju svaku diskriminaciju na osnovu etničke odrednice i mjesta prebivališta”, rekao je Đonlagić.

Prema tome, dodaje, Ljubićev optimizam glede prihvatanja etničke podjele BiH kroz formiraje etničkih izbornih jedinica i kroz tzv. legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, “nije utemeljen u bilo čemu osim u Ljubićevim i HNS-ovim nadanjima da će ključni politički faktori na probosanskoj sceni izdaju države prihvatiti kao rješenje”.

Kako navodi, koncept građanskog društva i uvažavanje jednake vrijednosti glasa za svakog građanina će pobijediti ove koji se zalažu za cementiranje etničkog uređenja države.

“Osim toga, želim podsjetiti Ljubića i HNS da je princip tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sama konstitutivnost odbačena i kroz posljednju Rezoluciju EU parlamenta o BiH, te izbačena iz Deklaracije sa Samita NATO-a, upravo zbog činjenice da je Evropski sud za ljudska prava u više presuda utvrdio da je došlo, ili kako Ljubić kaže sazrelo vrijeme, da se taj etnički koncept odbaci, a sve to navedeno je i u stavu vlade Njemačke koja je pozvala sve aktere u BiH da ne čine korake koji bi mogli dovesti do još većih etničkih podjela u izbornom sistemu BiH”, navodi Đonlagić.

Na kraju navodi da je “jasno da te etničke podjele Ljubić i tzv. HNS, podržani zvaničnim Zagrebom, priželjkuju ali je realnost međunarodnih presuda potpuno drugačija”.

“Stoga HNS ne posjeduje niti jedan argument koji im može biti od koristi i koji im može pomoći u kreiranju rješenja koja mogu dovesti do disolucije BiH”, zaključio je Đonlagić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.