Dženan Đonlagić žustro odgovorio i brutalno poklopio Božu Ljubića: “Uzalud se nada etničkoj podjeli i disoluciji BiH”

Događaji Posljednje Vijesti

Dženan Đonlagić, državni zastupnik i član Interresorne radne grupe Parlamenta BiH za izmjene Izbornog zakona BiH osvrnuo se na tvrdnje Bože Ljubića predsjednika Glavnog vijeća tzv. HNS-a.

Ljubić je poručio da navodno kod domaćih političkih činioca, posebno u Sarajevu, sazrijeva uvjerenje da je došlo vrijeme da se pristupi promjeni Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje svim konstitutivnim narodima.

“Do sada su samo gospodin Radončić i gospodin Konaković, a koji u državnom parlamentu ne posjeduju nikakav politički kapacitet, pokazali spremnost za usvajanje HNS-ovih anticivilizacijskih prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH. S druge strane, sve probosanske i građanske partije, nisu spremne da prihvate HNS-ove anticivilizacijske prijedloge. Sve one imaju svoje prijedloge, i to onakve koje otklanjaju svaku diskriminaciju na osnovu etničke odrednice i mjesta prebivališta”, rekao je Đonlagić.

Prema tome, dodaje, Ljubićev optimizam glede prihvatanja etničke podjele BiH kroz formiraje etničkih izbornih jedinica i kroz tzv. legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, “nije utemeljen u bilo čemu osim u Ljubićevim i HNS-ovim nadanjima da će ključni politički faktori na probosanskoj sceni izdaju države prihvatiti kao rješenje”.

Kako navodi, koncept građanskog društva i uvažavanje jednake vrijednosti glasa za svakog građanina će pobijediti ove koji se zalažu za cementiranje etničkog uređenja države.

“Osim toga, želim podsjetiti Ljubića i HNS da je princip tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sama konstitutivnost odbačena i kroz posljednju Rezoluciju EU parlamenta o BiH, te izbačena iz Deklaracije sa Samita NATO-a, upravo zbog činjenice da je Evropski sud za ljudska prava u više presuda utvrdio da je došlo, ili kako Ljubić kaže sazrelo vrijeme, da se taj etnički koncept odbaci, a sve to navedeno je i u stavu vlade Njemačke koja je pozvala sve aktere u BiH da ne čine korake koji bi mogli dovesti do još većih etničkih podjela u izbornom sistemu BiH”, navodi Đonlagić.

Na kraju navodi da je “jasno da te etničke podjele Ljubić i tzv. HNS, podržani zvaničnim Zagrebom, priželjkuju ali je realnost međunarodnih presuda potpuno drugačija”.

“Stoga HNS ne posjeduje niti jedan argument koji im može biti od koristi i koji im može pomoći u kreiranju rješenja koja mogu dovesti do disolucije BiH”, zaključio je Đonlagić.

Leave your vote