Dževad Mahmutović podnio krivičnu prijavu protiv direktorice škole koja je kaznila učenicu zbog Dana državnosti BiH

Posljednje Vijesti

Zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktorice OŠ “Petar Kočić” kod Doboja Mevlide Dervišefendić.

Ona je, podsjetimo, kaznila učenicu smanjenjem vladanja zbog odsustvovanja sa nastave 25. novembra, na Dan državnosti BiH.

Nakon otvorenog pisma upravi Osnovne škole “Petar Kočić” Mahmutović je poduzeo više aktivnosti s ciljem sistemske reakcije na neosnovano kažnjavanje i diskriminaciju povratničke djece u entitet RS, gdje je ovo samo jedan u nizu slučajeva, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Mahmutović je naveo da je Dervišefendić neosnovanim kažnjavanjem učenice koja je imala pravo obilježiti Dan državnosti BiH, spriječila izvršenje Odluke Ustavnog suda BiH.

Očekuje da Tužilaštvo BiH konačno procesuira nekoga zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i zaustavi ovu sve više zastupljenu praksu.

Prava djeteta

Naročito je to u ovom slučaju potrebno jer se radi o pravima djeteta zaštićenog i UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta, koju je BiH ratificirala i dužna je po njoj postupati.

Ustavni sud

Ustavni sud BiH je, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH, donio Odluku kojom je odbio navedeni zahtjev konstatirajući da je 25. novembar datum koji je vezan za historiju svih naroda u BiH i koji predstavlja simbol zajedničke antifašističke borbe u II svjetskom ratu.

U Odluci je naglašeno da “načelo kolektivne jednakosti konstitutivnih naroda nameće obavezu entitetima da ne diskriminiraju, u prvom redu, one konstitutivne narode koji su, u stvarnosti, u položaju manjine u odgovarajućem entitetu”, a što se u ovom slučaju nije desilo.

Leave your vote