Efendić, Kasumović i Ogrešević se obratili, između ostalog poručeno: Ovo je posljednja šansa da nešto uradimo za ovu državu

Nakon sastanka predsjednika stranaka Osmorke u sjedištu SDP-a u Sarajevu, javnosti su se obratili predsjednici Stranke za BiH Semir Efendić, NES-a Nermin Ogrešević i BHI-KF Fuad Kasumović.

Efendić je istakao kako nisu razgovarali u vezi imena ko će vršiti uloge premijera i ministara te da se usaglasio se okvirni programski dokument.

Također je kazao da je među strankama usaglašeno da će konkretne mjere biti potpisane prije formiranja vlasti.

Na pitanje o sastanku Nermina Nikšića sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, Efendić je rekao da je taj sastanak bio vezan za Narodnu skupštinu RS-a, tj. za način glasanja predstavnika Pokreta za državu, a vezano za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH iz entiteta RS.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević najavio je da će u petak biti upriličeno potpisivanje sporazuma sa HDZ-om, te da će se nastaviti raditi na usaglašavanju prioriteta koje će biti spremni dok se stvore uvjeti za formiranje vlasti.

“Prioritet za Krajinu je putna infrastruktura, to je prvi prioritet kad je u pitanju USK-a i misilim da se svi u BiH slažemo da taj dio BiH treba uvezati sa našim glavnim gradom,” kazao je Ogrešević – prenosi Klix.ba.

Na pitanje da li misle da će HDZ odustati, rekao je da ne može ulaziti u glave ljudi, ali da oni nisu ušli u proces da bilo koga varaju i da ne očekuje da će HDZ to uraditi.

Također, istakao je da je NES u pregovore ušao sa punim kapacitetom i da će tako i ostati.

Predsjednik Bosanskohercegovačke incijative Kasumović Fuad potvrdio da je usaglašen okvirni sporazum i pozvao je sve medije da u 11 sati na Dan državnosti dođu u Parlament BiH gdje će Dragan Čović (HDZ) i Nermin Nikšić u ime koalicije potpisati koalicioni sporazum.

“Ovo je zadnja šansa da se nešto uradi sa ovom državom. Molim medije i sve za malo strpljenja i da pomognu ovim ljudima da pokušaju nešto promijenit. Nastavak onog što je bilo ne ide u korist ikome”, poručio je Kasumović.

O eventualnom učešću HDZ-a u vlasti u ZDK, kazao je da su prije formiranja vlasti razgovarali te da su mu iz HDZ-a rekli da će pristupiti ako on bude imao 18 ruku, a da je on na to bio decidan da mu tada neće trebati.

Kasumović je rekao i da je u koalicionom sporazumu u ZDK predviđeno da je za primanje novih stranka potreban konsenzus.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.